Jakšić: Treba puno jača promjena porezne politike kroz rasterećenje rada u porezu na dohodak

  Saborski zastupnik SDP-a Mišel Jakšić u utorak je u Hrvatskom saboru predstavnicima medija rekao kako mu je jako drago da je HDZ prihvatio bar nešto od onoga o čemu SDP priča već mjesecima, iako naglašava da to ipak nije to, jer i dalje imamo puno više nedoumica nego odgovora.

  “Ne znamo što će biti s noćnim radom, smjenskim radom… Uvlačenje neradne nedjelje je obećanje koje je Andrej Plenković već ranije dao. Načelno to je ok, iako ostaje u zraku visjeti pitanje priziva savjesti, jer smatramo da prije svega ljudima treba pustiti da sami odlučuju hoće li raditi nedjeljom i omogućiti onima koji će raditi da za to dobiju poštenu plaću”, rekao je Jakšić.

  Na pitanje tko bi sve trebao raditi nedjeljom, rekao je da se zna da će policija, vatrogasci i bolnice morati raditi, ali to je nešto na što će odgovore morati dati HDZ.

  “Nikada do kraja se nije rasvijetlilo što su to dužnosničke plaće i kako bi one trebale izgledati. S druge strane imamo situacije da je velika većina malih državnih službenika debelo potplaćena pa odlazi u privatni sektor gdje dobiva puno bolje prilike. Mislim da se to trebalo rješavati u cjelokupnom paketu Zakona o radu. Ovo sada nije taj slučaj. Sada će se dogoditi da će primjerice kuharicama u Saboru plaća rasti za 20-30 kuna, a saborskim zastupnicima za 1000-1500 kuna, što je apsolutno neprimjereno”, rekao je Jakšić.

  Da bismo mogli otvoriti ovu raspravu, tu HDZ mora pokazati više hrabrosti, smatra.

  “Treba puno jača promjena porezne politike kroz rasterećenje rada u porezu na dohodak, ali i kroz drukčiji model i diobe PDV-a i poreza na dobiti i poreza na ekstraprofit, o čemu oni danas naravno ne žele razgovarati.”

  Broj amandmana koji su vladajući prihvatili samo govori o tome kako HDZ doživljava demokraciju kada dobije svu vlast – Hrvatska je samo njihova zemlja i ničija druga, kaže.

  “Svako dodatno ulaganje u zdravstvo je nešto što treba pozdraviti. Liste čekanja su nikada veće, omjer osoblja se okrenuo i s treće strane imamo situaciju u kojoj brojne bolnice generiraju sve veće gubitke. Primjer je županijska bolnica u Koprivničko-križevačkoj županiji, sve je više zaposlenih, a manjak je liječnika, jer je veći broj zaposlenih u nemedicinskom osoblju. Ako je to poanta iskrcavanja novca u zdravstvo, onda je to teški promašaj”, zaključio je Jakšić.