Jelušić i Đujić o nastavku krize u Agrokoru: “Radnicima su ugrožena radna mjesta, a savjetnici i dalje primaju milijunske naknade”

O nastavku krize u Agrokoru danas su na press konferenciji u središnjici stranke govorili Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a i voditelj SDP-ove Akcijske radne grupe za gospodarstvo i Saša Đujić, saborski zastupnik SDP-a te član saborskog Odbora za gospodarstvo.

Nakon što je Ustavni sud odlučio, uz tri izdvojena mišljenja, da je lex Agrokor u skladu s Ustavom RH, Jelušić je kazao da je Ustavni sud napravio ono što mu je bila zadaća i da se ta odluka treba poštovati.

“Nama kao ozbiljnoj i odgovornoj političkoj stranci cilj je poštivati  pravnu državu, odluke Ustavnog suda koje se trebaju provoditi, kao što se uostalom i svi drugi zakoni u Hrvatskoj trebaju provoditi pa i oni s kojima se mi kao stranka duboko ne slažemo”.

Jelušić je  dodao kako u SDP-u žele govoriti o načinu na koji se Lex Agrokor u Hrvatskoj provodi pa je Vladi  i njezinom povjereniku, Fabrisu Perušku, postavio pet pitanja,  a prvo,od njih se odnosilo na rok završetka teksta nagodbe vjerovnika.

“Mi još nemamo nagodbu i trenutačno smo u „produžecima“ jer do nagodbe nije došlo u proteklih 12 mjeseci što je propisano Lex Agrokorom. U ova tri mjeseca treba se napraviti ono što se nije uspjelo u posljednjih godinu dana.”

Kazao je kako je načelni dogovor oko nacrta nagodbe od prije mjesec dana bio samo Vladin manevar kako bi se u Saboru od izglasavanja nepovjerenja spasila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Zapitao se i kada će biti gotov novi prijedlog vjerovnika u skupine, što je također uvjet Trgovačkog suda.

“Bez utvrđivanja vjerovničkih skupina, nema novog i Stalnog vjerovničkog vijeća, koje u procesu nagodbe mora sudjelovati po zakonu, koji se očito ne provodi.”

Jelušić je potom ocijenio da bi savjetnici koji i dalje primaju astronomske svote za svoj rad u Agrokoru, a za koje je Trgovački sud ranije ocijenio da nisu dobro radili u proteklom razdoblju, dio sredstava trebao vratiti.

Treće pitanje postavio je premijeru Andreju Plenkoviću, nazvavši ga premijerom “HDZ-a, HNS-a i ostalih satelita”, o tome smatra li on primjerenim da savjetnici u Agrokoru, koji su u samo godinu dana plaćeni više od 500 milijuna kuna, zarađuju tolike iznose, dok radnici za svoj rad primaju minimalne iznose, a i radna mjesta su im potencijalno ugrožena.

Jelušić je potom pitao vladajuće tko štiti javni interes u Agrokoru u procesu postizanja nagodbe jer, prema informacijama iz medija, javni sektor od Agrokora potražuje milijardu i dvjesto milijuna kuna.

Na kraju je ocijenio da se dolaskom Fabrisa Peruška na mjesto povjerenika za Agrokor, na funkciju na kojoj je zamijenio Antu Ramljaka, ništa bitno nije promijenilo jer se i dalje odvija legalna pljačka u Agrokoru.

Saborski zastupnik Saša Đujić je istaknuo kako Vlada svoj intervencionizam u Agrokoru opravdava navodnim spašavanjem radnih mjesta, očuvanjem hrvatskog gospodarstva , a tvrde i  da cijeli proces spašavanja posrnulog koncerna hrvatske građane neće koštati ni kune.

“To nije točno. Mi ne znamo što će se dogoditi ni u slučaju da se nagodba postigne, kao ni u slučaju da do nje ne dođe. Da se postupilo po modelu koji je predlagao SDP, dakle, izmjenama stečajnog zakona i ubrzanom stečaju na početku, biseri Agrokora poput Leda i Jamnice, mogli su biti prodani novim vlasnicima koji bi sačuvali radna mjesta i nastavili proizvodnju. Ovako je vrijednost tih tvrtki znakovito pala.”

Đujić je dodao da je postojala velika vjerojatnost da je te uspješne tvrtke mogla, na početku krize, preuzeti neka druga uspješna hrvatska kompanija poput Atlantic grupe.

“Ako uopće dođe do okončanja krize i postizanja nagodbe, većinski vlasnici postat će financijske institucije koje će te tvrtke prodavati dalje. Postavlja se pitanje što ako te tvrtke nakon privatizacije dođu u ruke nekih stranih kompanija, poput primjerice Nestlea, hoće li one svoju proizvodnju ostaviti u Hrvatskoj ili je preseliti negdje drugdje? Koliko ćemo radnih mjesta u tom slučaju izgubiti?”

Zaključio je kako će se tek u narednom razdoblju vidjeti posljedice brojnih malverzacija u Agrokoru, a ocijenio je i kako će zasigurno uslijediti i tužbe nezadovoljnih vjerovnika pa Vladine tvrdnje o očuvanju hrvatskog gospodarstva i o tome da procesi u Agrokoru neće pasti na trošak građana, nikako ne stoje.