Jerković: Pandemija COVID-19 najveća javnozdravstvena prijetnja današnjice

Na jučerašnjem sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) održana je razmjena mišljenja sa glavnom direktoricom odjela Europske komisije za zdravlje, Sandrom Gallinom. Tema razmjene obuhvaćala je strategiju Europske unije za suzbijanje pandemije koronavirusa. Od strane grupe socijaldemokrata naglašeno je kako naglasak mora biti na transparentnosti razvoja cjepiva i sigurnosti građana.

Zastupnica Jerković je podcrtala kako je pandemija COVID-19 najveća javnozdravstvena prijetnja današnjice.

„Brojke zaraženih u cijelom svijetu svakodnevno rastu i ruše rekorde, a znanstvenici širom svijeta ubrzano pokušavaju pronaći cjepivo protiv COVID- 19 te čim prije omogućiti njegovu masovnu upotrebu. Zato strategija Europske unije za cjepivo mora osigurati proizvodnju kvalitetnih, sigurnih i djelotvornih cjepiva te omogućiti brz pristup državama članicama. Sigurnost građana mora biti ispred interesa kompanija, te posebna pozornost mora biti dana rizičnim skupinama“, naglasila je zastupnica Jerković.

„Ova situacija ne smije postati igra brojeva, krajem godine imat ćemo prve doze, međutim limitirane. Stoga pozdravljam odluku Europsku komisije da države članice sastave prioritetne liste. Tako u prvom valu možemo osigurati cjepivo onima kojima je najpotrebnije. Svako buduće cjepivo protiv COVID-19 mora udovoljavati najvišim znanstvenim kriterijima, mora biti sigurno i učinkovito te mora biti široko dostupno. Ne zaboravimo da cjepivo nije čudotvorni napitak i neće u cijelosti riješiti problem pandemije, ali će biti ključan dio strategije izlaska. Solidarnost i pravedan pristup cjepivu za sve građane bit će velik test za naša demokratska društva“, zaključila je zastupnica Jerković.