Jerković: Pandemija razotkrila sve probleme, to je poraz resornog Ministarstva i zdravstvene administracije

Nije novost da bolnice duguju veledrogerijama. A nije iznenađenje ni da su veledrogerije, nakon potpunog neuspjeha pregovora s resornim Ministarstvom, zbog velikih dugovanja u zdravstvenom sustavu, najavile da će od danas stopirati isporuku lijekova u 3/4 hrvatskih bolnica. Ali je iznenađenje da premijer Andrej Plenković, gotovo istodobno, ovršenim građanima poručuje da dugove moraju plaćati, dok veledrogerijama predlaže da im država plati tek dio duga?

I sve se to događa u najdelikatnijem trenutku, u trenutku kada je pandemija u jeku, kada je sve više zdravstvenog osoblja pozitivno na koronavirus, kada su naši medicinski djelatnici na izmaku snaga, kada više nego ikada dolazi do izražaja nedostatak medicinskog osoblja… Svaki se građanin Hrvatske danas pita što ako završi u bolnici? Hoće li biti lijekova, hoće li dobiti adekvatno liječenje?

Nije ovo „samo“ nedostatak lijekova, ovo je nešto puno ozbiljnije, ovdje je riječ o sistemskoj pogrešci unutar hrvatske države. Ima li igdje u svijetu da država/Vlada ne poštuje zakone koje je sama donijela pa tako već godinama HZZO-u ne uplaćuje iz državnog proračuna puni iznos sredstava koja su iz općih poreza namijenjena zdravstvu (4,2 milijarde)? Kako je moguće da je državna zdravstvena administracija za vrijeme ekonomskog rasta od 2016. do 2019. propustila priliku dovesti u ravnotežu funkcioniranje i financiranje zdravstvenog sustava? Da, problem nije nastao jučer, ali dugo nismo svjedočili ovakvoj krizi upravljanja i urušavanju sustava. Predugo se problemi ignoriraju, traže izgovori (sada u COVID-u), a od zdravstvenih djelatnika se očekuje da iznesu teret krize.

Zato je potrebno odmah naći zajednički jezik s veledrogerijama jer je ključno održati zdravstveni sustav i osigurati svim građanima adekvatnu i pravodobnu skrb te potrebnu terapiju! Vremena nema, predlažem premijeru Plenkoviću i ministru Viliju Berošu, ali i Hrvatskom saboru, da se odmah uključe i nađu model koji će trajno riješiti ovaj problem i koji će omogućiti bolničkim sustavima da funkcioniraju bez generiranja novih dugova. Jer još u srpnju ministri Vili Beroš i Zdravko Marić najavili su „ozbiljnu reformu zdravstvenog sustava“ te iznalaženje dugoročnog modela sanacije dugova nakon ljeta. Još čekamo, a hrvatski pacijenti s pravom su sve zabrinutiji…