Jerković: Saboru ću predložiti donošenje rezolucije o položaju kulturne i kreativne industrije u Hrvatskoj

  Po uzoru na nedavno usvojenu europsku rezoluciju o položaju umjetnika i kulturnom oporavku u EU, eurozastupnica SDP-a Romana Jerković odlučila je pokrenuti inicijativu koja će ukazati na stvarno stanje tog sektora u Hrvatskoj. Stoga je zajedno s Hrvatskim klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKI), organizirala virtualnu raspravu “Na muci se poznaju kreativci: Budućnost hrvatskih kreativnih industrija”, kojoj su se odazvali brojni akteri kulturnog sektora. Inicijativu su podržali i europarlamentarac Predrag Fred Matić te HKKKI.

  “Posljednje dvije godine bile su iznimno teške za kulturni i kreativni sektor u Hrvatskoj. Kriza je produbila postojeće probleme i donijela neke nove. Znam koliko ljubavi, volje i ustrajnosti kulturnjaci i kreativci ulažu u ono što rade. To su ljudi koji su najčešće samozaposleni, žive od projekata do projekata, od angažmana do angažmana i to u zemlji u kojoj gotovo pa nema industrije. U zemlji u kojoj je njihov doprinos državnoj ekonomiji velik, ali nedovoljno prepoznat i u kojoj je njihov status nedovoljno priznat i reguliran. Želim ovom inicijativom ukazati na stanje u hrvatskim kulturnim i kreativnim industrijama”, rekla je Jerković.

  Europski parlament usvojio je Rezoluciju o položaju umjetnika i kulturnom oporavku u EU-u, a u sklopu višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje do 2021. do 2027. donesen je novi, do sada najveći proračun za kulturu u iznosu od 2,24 milijarde eura.

  “Nažalost, u Hrvatskoj se nedovoljno priča o važnosti kulturne i kreativne industrije i ne postoji razvijena svijest o tome koliko ovaj sektor doprinosi ne samo mentalnom stanju i zdravlju ljudi, već i gospodarstvu. Zato pozivam sve aktere da mi se jave s prijedlozima i problemima”, rekla je Jerković.

  Sastavit će prijedlog teksta prilagođen hrvatskim uvjetima i okolnostima. Važno je dobiti podršku čim većeg broja političkih i parlamentarnih stranaka i da nakon što uputi prijedlog rezolucije u saborsku proceduru, ona bude i usvojena. Rezolucija nema snagu zakona, ali je na neki način obvezujuća za Vladu i ministarstva i ima političku snagu.

  Cijelo izvješće s rasprave na linku Jutarnjeg lista.