Jerković: Vlada mora ubrzati punjenje skladišta plinom, četvrti smo najlošiji u EU

    Europska komisija je 20. srpnja 2022. objavila Akcijski plan pripravnosti za zimu koji predviđa dobrovoljno smanjenje potrošnje plina za 15 posto već od 01. kolovoza za sve države članice. Akcijskim planom želi se smanjiti rizik za Europu u slučaju djelomičnog ili potpunog prekida isporuke ruskog plina.

    “Pozdravljam objavu europskog plana pripravnosti u slučaju redukcija isporuka plina, no s obzirom na razmjere energetske, ekonomske i socijalne krize s kojom se suočavamo, ne smijemo dopustiti da se od građana traži da stegnu remen, dok energetske kompanije i razni špekulanti nastavljaju ostvarivati rekordne profite u ovim kriznim vremenima”, ističe SDP-ova europarlamentarka Romana Jerković.

    Govoreći o pripremama za zimu, Jerković smatra kako Vlada RH kasni s pripremama, a posebice problematičnim smatra izrazito nisku popunjenost podzemnog skladišta Okoli koje bi trebalo odigrati važnu ulogu u slučaju redukcija plina.

    “Prema najnovijim podacima, Hrvatska trenutno ima četvrtu najnižu popunjenost strateških rezervi plina u čitavoj EU. Do 01. studenog, ta bi popunjenost trebala biti na 80 posto, dok je naša popunjenost trenutno tek negdje iznad 30 posto. U slučaju da stvarno dođe do potpunog prekida isporuke plina iz Rusije,  postavlja se  pitanje hoće li Hrvatska uspjeti napuniti skladište uoči zime i osigurati početak sezone grijanja.

    Iako nas vladajući uvjeravaju da hoće, najnoviji podaci sugeriraju ipak drugačiju stvarnost. U tom smislu, podržavam inicijativu SDP-a za osnivanje Nacionalnog savjeta za energetiku i energetsku tranziciju RH kako bi se osigurala bolja koordinacija svih nacionalnih aktera i kako bi se postigao visok stupanj političkog konsenzusa oko ključnih nacionalnih pitanja.  Energetska politika je upravo jedno od onih pitanja koja diktiraju uključenost svih političkih opcija u definiranje ključnih nacionalnih prioriteta”, priopćeno je iz ureda Romane Jerković.