Jovanović: SDP-ova Vlada je povećala plaće u obrazovanju

  Saborski zastupnik Željko Jovanović, ujedno i bivši ministar obrazovanja u SDP-ovog Vladi, reagirao je danas na, kako kaže, jedan proziran dupli pas sindikalnog čelnika i dijela predsjedničkih kandidata.

  “U tome je došlo do izražaja selektivno pamćenje ‘bećara’ Mihalinca i aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Ne može se uspoređivati 2012. i 2019. godina. Državne financije koje je 2012. zatekla vlada Zorana Milanovića bile su pred rasulom zbog pljačke koje je organizirao i proveo Ivo Sanader, u čijoj su Vladi sjedili Kolinda Grabar-Kitarović i kriminalna HDZ-ova vrhuška koja je financirala osobne i stranačke potrebe i kampanje od 2003. i 2011. godine. Prema tome, u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog opljačkanog državnog proračuna, dovedena je u pitanje isplata mirovina i plaća državnih i javnih službenika, ” rekao je Jovanović te dodao kako se zbog toga nije moglo povećavati plaće. Ali, naglašava, uveden je red, osiguran rast i ta je Vlada ispunila obećanje da će s prvim znacima oporavka prvi na redu za povećanje plaća biti učitelji i nastavnici.

   

  SDP-OVA VLADA JE POVEĆALA PLAĆE UČITELJIMA

  Željko Jovanović: "Vlada Zorana Milanovića spasila je proračun, a to znači i mirovine i plaće građana, od bankrota koji je prijetio zbog pljačke HDZ-a i Ive Sanadera. Čim je, zahvaljujući radu Vlade Zorana Milanovića, uveden red i ostvaren minimalni rast, povećani su koeficijenti i plaće i to prvo učiteljima. Vlada je 2014. povećala plaće učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama za 3,5 posto. Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koja je donesena u mandatu SDP-a trasirala je put i za obrazovnu reformu i za rast plaća. To je istina, a sve drugo je licemjerje i prodavanje magle na HDZ zna se način."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Petak, 25. listopada 2019.

   

  “Stoga je 2014., što su gospođa predsjednica i Mihalinec zaboravili, učiteljima i nastavnicima i stručnim suradnicima u odgojno-obrazovnom procesu, koji neposredno rade s učenicima, koeficijenti povećani za 3,5 posto, mentorima za 6 posto i savjetnicima za 8 posto. Time je Vlada Zorana Milanovića s riječi prešla na djela i pokazala da ispunjava obećanja. Pokušaj duplog pasa sindikalnog bećara Mihalinca jasno govori o njegovim preferencijama. Drago mi je što je veliki broj učitelja i nastavnika i predstavnika sindikata reagirao, osuđujući ponašanje sindikalnog bećara i zahtjevom da se njihov štrajk ne instrumentalizira u korist podrške bilo kojem predsjedničkom kandidatu,” istaknuo je Jovanović.

  Na kraju je rekao da ta pljačka proračuna nije sankcionirana, ministrica Grabar-Kitarović i njen premijer Sanader, kao ni HDZ, nisu dočekali pravomoćnu osuđujuću presudu, a zbog poznate učinkovitosti našeg pravosuđa.

  “Neću govoriti o milijardama kuna koje su, unatoč opljačkanom proračunu, izdvojene za besplatan školski prijevoz, stipendije i školarine, ali moram naglasiti da je jedina suvisla strategija koju Hrvatska danas ima strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je donijela Vlada Zorana Milanovića. Temeljem nje se danas provodi obrazovna reforma i temeljem nje su opravdani zahtjevi učitelja i nastavnika za veće plaće, jer u toj strategiji piše da im se plaće moraju povećati,” smatra Jovanović.

  (tekst: Večernji list)