U Kaštel Kambelovcu održana tribina SDP-a na temu predstojećih izbora za Europski parlament

  Uoči tribine SDP-a na temu nadolazećih izbora za Europski parlament, koja se održala u ponedjeljak poslijepodne u Kaštel Kambelovcu, predsjednik stranke Davor Bernardić, u izjavi za medije, oštro je osudio izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je, govoreći na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizzu, svoj govor završio riječima: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine!”

   

  Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske, temeljna je ideja fašizma, a on je, uz nacizam, najveće zlo novijeg doba. Hrvatski se antifašizam protiv toga borio i upravo je, zahvaljujući antifašistima, Hrvatska vratila okupiranu Istru i Dalmaciju. Antonio Tajani je dio zajedničke, demokršćanske, pučke obitelji s HDZ-om u Europskom parlamentu. Što drugo reći osim da je glas za HDZ – glas i za Europsku pučku stranku, dakle, glas za Tajanija i fašističke i proustaške tolerancije“, rekao je Bernardić.

  Među SDP-ovcima koji su u ponedjeljak  osudili Tajanijevu izjavu bili su i SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

  Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti“, kazao je Tonino Picula.

  Borzan: Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija

  Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma”, kazala je SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

  Ona je i poslala prijedlog pisma hrvatskim kolegama iz Europskog parlamenta ‘kojim bi trebali reagirati na revizionističke izjave predsjednika Tajanija.'”Moramo jednim glasom reagirati protiv napada na teritorijalnu cjelovitost RH i povijesne falsifikate!”, napisala je.

  Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina u statusu na Facebooku ocijenio je Tajanijevu izjavu “sramotnom” te je podsjetio da je “antifašizam temelj današnje slobodne Europe”, a dodao je i da od SDP-ovih europarlamentaraca očekuje raspravu na ovu temu.

  Saborski zastupnik i međunarodni tajnik stranke Domagoj Hajduković također je podsjetio da je  Tajani iz HDZ-ove političke grupacije Europske stranke pučana te kako ga zbog njegovih izjava u kojima “preko usta prevaljuje ovakve izjave koje svojataju tuđi teritorij”,  zaboravljajući pritom da je Italija bila agresor u Drugom svjetskom ratu, može biti sramota”. 

   

  SDP-ov saborski zastupnik i kandidat na listi za izbore za Europski parlament Ranko Ostojić ustvrdio je u ponedjeljak kako upravo izjave visokopozicioniranih dužnosnika iz kabineta Predsjednika Europskog parlamenta  pokazuju koliko su predstojeći izbori za Europski parlament važni.

  [HRVATSKI SE ANTIFAŠIZAM BORIO PROTIV FAŠISTIČKIH IDEJA TALIJANSKE ISTRE I DALMACIJE] Davor Bernardić: "Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je temeljna ideja fašizma. Hrvatski se antifašizam protiv toga borio. Tajani je dio pučke obitelji s HDZ-om. Njihove reakcije nisu čudne jer upravo je ova Vlada dopustila upotrebu ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' kojim se pozdravljalo i u okupiranoj Istri i Dalamciji. Što drugo reći osim da je glas za HDZ – glas za Tajanija i proustaške tolerancije."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Ponedjeljak, 11. veljače 2019.

   

  Hrvatska će predsjedavati Europskom unijom vrlo brzo i to vrijeme trebamo iskoristiti kako kroz prizmu vanjske politike, tako i kroz djelovanje naših europarlamentaraca. Italija je duboko zaglibila u jasni nacionalizam kao i populizam kroz pokret 5 zvjezdica. Upravo su zbog toga naredni izbori za Europarlament od presudne važnosti.  Ne smijemo nikome dopustiti da revidira našu povijest kao ni da ugrozi naš nacionalni integritet. To nam je svima dužnost i obveza“, poručio je Ostojić.

   

  Predsjednik stranke Davor Bernardić uoči skupa u Kaštel Kambelovcu rekao je i kako će se SDP-ovi europarlamentarci, i sadašnji i oni budući, zalagati da hrvatski građani ne budu građani drugog reda u Europi, a kritizirao je i sporu i slabu iskoristivost fondova Europske unije od strane Hrvatske.

  Dalmacija ne smije biti regija drugog reda u Europskoj uniji. Dalmacija nije iskoristila sredstva Europske unije koja joj stoje na raspolaganju, a općenito i cijela Hrvatska ih loše koristi. Zato smo danas ovdje – da upozorimo na važnost europskih izvora i zato jer smatramo da hrvatski građani trebaju biti ravnopravni onima u drugim zemljama Europske unije. Primjerice, porez u ugostiteljstvu i turizmu ne smije biti u Hrvatskoj čak pet puta veći nego li u drugim mediteranskim zemljama. S druge strane, naši poljoprivrednici, ribari, vinari, maslinari dobijaju 30 posto manje poticaje od svojih europskih kolega, a često im te isplate i kasne“, kazao je Bernardić.

  Podsjetio je na SDP-ov plan za povećanje plaća u Hrvatskoj, kao i na inicijativu SDP-a da u Hrvatskoj iznos minimalne plaće ne bude manji od 4000 kuna neto.

  Vjerujemo da nitko ne bi smio raditi za manje od 4000 kuna mjesečno. SDP-ovim planom za povećanje plaća smo pokazali kako je trenutačni rast plaća od 300 do 500 kuna moguć i to izmjenama postojećeg zakona. Iako je Vlada odbila naš prijedlog u Saboru, mi ćemo i dalje inzistirati na povećanju plaća u Hrvatskoj“, ustvrdio je čelnik SDP-a.

  Upitan za komentar na incident od prije dva dana u kojem su vaterpolisti Crvene zvezde brutalno napadnuti na splitskoj rivi, Bernardić je kazao da je riječ o nečemu što SDP najoštrije osuđuje.

  “Postavlja se pitanje eskalacije netolerancije i mržnje, posebice prema manjinama – pogotovo Srbima u Hrvatskoj. Nažalost, to je dodatno intezivirano zbog skandalozne odluke Vlade da povremeno dopusti upotrebu ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’. Onda nam se ovakvi incidenti najnormalnije događaju. Mi u SDP-u se zalažemo za to da se u potpunosti zabrani upotreba fašističkih simbola. To smo predlagali i kroz našu interpelaciju, a Vlada je to odbila. Sad vidimo koje su posljedice”, upozorio je.

  Saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a Splitsko – dalmatinske Ranko Ostojić osvrnuo se na neuspjeh vrgoračke organizacije SDP-a na izborima za mjesne odbore, poručivši kako ta organizacija nije raspuštena, već kako je ona posljednje dvije godine postojala bez pravog vodstva (na mjestu predsjednika bio je vršitelj dužnosti) te je u tom smislu bila “zapuštena” pa je intervencija županijskog vodstva bila logična.

  “Čekaju nas izbori za novog predsjednika/icu te organizacije, kao i za nove članove tijela. Mi smo svjesni problema onda kad ih imamo i radimo na tome da ih otklonimo”, poručio je Ostojić i dodao da su novi izbori sazvani za ožujak.

  Pohvalivši promptnu reakciju splitsko – dalmatinskog SDP-a oko organizacije u Vrgorcu, predsjednik stranke Davor Bernardić je istaknuo, kako unatoč lošem rezultatu na izborima za mjesne odbore u Vrgorcu, SDP proteklih mjeseci bilježi značajne uspjehe na takvim izborima u Rijeci, Bjelovaru, Koprivnici, Grubišnom Polju, Novoj Gradiški…

  “To su pobjede SDP-a s ogromnom većinom i možemo reći da je slučaj u Vrgorcu iznimka koja potvrđuje pravilo. Želja nam je u potpunosti konsolidirati organizaciju kako bismo postali vodeća snaga u državi. Mislim da su izbori za Europski parlament i u ovom kontekstu iznimno važni za Hrvatsku. I na temelju današnjih izjava predsjednika Europskog parlamenta, vidimo da nije svejedno tko će nas zastupati u Europskom parlamentu. Mi u SDP-u želimo zastupnike koji će zastupati interese Hrvatske u Bruxellesu, a ne briselske sluge ovdje u Hrvatskoj”, zaključio je Bernardić.

  Na tribini u Kaštel Kambelovcu sudjedovali su, osim predsjednika stranke Davora Bernardića, i predsjednika SDP-a splitsko – dalmatinske županije Ranka Ostojića, saborski zastupnik i predsjednik Središnjeg savjeta stranke Branko Grčić te predsjednik kaštelanskog SDP-a Dražen Đaković.