Klisović: Presudu suda EU treba iskoristiti za razvoj odnosa sa Slovenijom

    Odluku Suda EU kojom se on proglašava nenadležnim u sporu Slovenije i Hrvatske komentirao je saborski zastupnik SDP-a, potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i predsjednik SDP-ovog Savjeta za međunarodne odnose Joško Klisović.

    “Ova odluka samo potvrđuje ispravnost hrvatske pravne pozicije, oko koje postoji suglasje svih parlamentarnih stranaka i ono traje još od SDP-ove Vlade Zorana Milanovića. Mudro i važno bi bilo ovu odluku iskoristiti za poboljšanje dobrosusjedskih odnosa sa Slovenijom”, istaknuo je Klisović te dodao kako smatra da treba prestati nekonstruktivno nadmudiravanje između Slovenije i Hrvatske u međunarodnim institucijama te u medijskom i u političkom prostoru.

    “U programu SDP-a za parlamentarne izbore Sloveniju ćemo identificirati kao državu s kojom ne samo da želimo graditi političko partnerstvo, nego i političko savezništvo. To će nam biti jedan od prioriteta. Sa Slovenijom dijelimo mnoge zajedničke interese I jačim političkim savezništvom i zajedničim aktivnostima u okviru EU, NATO-a, regija koje nas okružuju možemo kvalitetnije realizirati svoje interese. Rješavanju svakog bilateralnog pitanja također treba pristupati u ovom kontekstu i ozračju. I zato ovu odluku Suda EU treba iskoristiti kao poticaj za razvoj bitno boljih odnosa između dvije države”, dodao je Klisović.

    Po pitanju teritorijalnog spora, koji poprilično kontaminira naše odnose, SDP nudi dvije mogućnosti – da spor ostane neriješen odnosno u stanju u kojem je, a da sva pitanja važna za dvije države i građane, posebice one koji žive uz granicu, riješimo posebnim biratelarnim sporazumima. A druga mogućnost je da sjednemo za stol, da arbitražnu odluku uzmemo kao temelj tj. početnu pregovaračku platformu i nakon što postignemo dogovor da ga pretočimo u državni ugovor koji će se ratificirati u Hrvatskom saboru I Državnom zboru Slovenije. Taj ugovor može sadržavati i dogovor o pitanjima koja nadilaze teritorijalni spor, a važna su za građane koji žive uz granicu.

    “Mislim da bi to bila državnička i odgovorna politika i s jedne i druge strane”, zaključuje Klisović.