Komadina: SDP ima nultu stopu tolerancije na korupciju

Obnašatelj dužnosti predsjednika stranke Zlatko Komadina danas je u Gospiću ustvrdio kako je stav SDP-a ‘nulta stopa tolerancije na korupciju’.

“Žao mi je da je Sabor u novi mandat startao već s tri afere saborskih zastupnika. Što se SDP-a tiče, po novom Statutu imamo institut zamrzavanja članstva dok su istražne radnje u tijeku. U ovom trenutku još nije podignuta optužnica i ne možemo presumirati krivnju,” rekao je Komadina.

Osvrnuo se na sastanak s premijerom Plenkovićem koji je županima i predstavnicima udruga gradova i općina predstavio plan gospodarskog oporavka, poreznu reformu, reformu lokalne samouprave, mogućnosti korištenja europskih fondova i pet razvojnih prioriteta.

“Ovo što se danas ovdje događa nisu nikakve posebne reforme, već samo racionalizacija troškova poslovanja samouprave. Primjerice, ukidanje zamjenika će narod vjerojatno pozdraviti, no ako se nešto dogodi čelniku, netko ga mora zamijeniti. To ne može biti odluka Vlade. Moj prijedlog je bio da zamjenik ostane, ali da samo jedan od njih dvojice može biti profesionalac, tako da ima izborni legitimitet u obnašanju svoje dužnosti, jer su građani svoje rekli,” rekao je Komadina.

Prije svega treba ojačati fiskalnu samostalnost lokalne samouprave, ističe. Na dobrom je tragu da se porez na dohodak u cijelosti prepusti gradovima i županijama.