Komemoracija žrtvama ustaškog terora na spomen-groblju Dotrščina

    Danas na spomen-groblju i parku revolucije Dotršćina izaslanstvo SDP-a predvođeno voditeljem Savjeta za ratne veterane Vinkom Kovačićem položilo je vijenac za žrtve ustaškog terora pogubljenima 1941. godine u šumi Dotršćina.

    U izaslanstvu su bili povjerenik SDP-a Grada Zagreba Davor Terzić, predsjednik zagrebačke Skupštine Joško Klisović, član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan, predsjednik Savjeta za ratne veterane Grada Zagreba Marijan Rešetić i tajnik Savjeta za ratne veterane SDP-a Davor Stanković.

    Na ovom mjestu ustaše su od svibnja 1941. neprekidno, danju i noću, dovodili svoje žrtve na likvidaciju. Žrtve su bacane u zajedničke jame, stoga ne postoje uvidi gdje je tko sahranjen. Zadnje istraživanje iz 1985. godine govori o 7.000 likvidiranih antifašista, među kojima 2.000 članova KPJ i SKOJ-a.

    Od poznatih komunista ovdje je strijeljan Ivan Krndelj, te poznati intelektualci dr. Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica, Viktor Rosenzweig, Zvonimir Rihtemann, Ivo Kuhn, Simo Crnogorac i August Cesarec. Vječna im slava i hvala!