Lalovac: Inflacija će biti deset posto. Potrebno je uvesti inflatorni dodatak za umirovljenike

    Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar financija Boris Lalovac upozorio je u srijedu u Hrvatskom saboru na nastavaka inflacije te predložio da Vlada u rebalansu proračuna predvidi sredstva i za inflacijski dodatak koji bi se za umirovljenike isplatio na jesen. Godišnje bi to iznosilo oko 500 milijuna kuna, koliko mjesečno zdravstveni sustav stvara dugove.

    “Budući da inflacija pogađa najsiromašnije, pogađa najviše umirovljenike, naš apel je da još jednom razmislite da za drugi dio godine, za deveti mjesec donesete dodatak. Nazovite ga inflacijski dodatak ili kako hoćete, za umirovljenike. Jer ako je Vlada sama priznala da će u drugom dijelu godine biti deset posto inflacije, a priznala je samim dokumentima, onda je u redu da u drugom dijelu godine se doda za umirovljenike jednokratno taj inflacijski dodatak. Budući da ovaj dio indeksacije neće im biti dovoljan.

    Inflacija je osam posto. Javne službe su koliko dobile? Četiri posto. Koliko je dobila indeksacija mirovina? Dva posto. Udio mirovine u prosječnoj plaći s 40 je pao na 37 posto. I padat će još, zato što još uvijek je zapravo nepovoljan omjer rasta plaća. Pa to vam je samo ovaj primjer u državnom sektoru: četiri posto su dobili oni, a umirovljenici dva posto”, rekao je Lalovac.