Lalovac: Vlada ugrožava cijeli mirovinski sustav kako bi digla plaće za 40 eura

    “Vlada je svjesna toga da je većinu svojih instrumenata ispucala u onim dobrim vremenima, kada smo imali niske kamatne stope, visoki gospodarski rast. Vlada je iscijedila taj limun do zadnjega. Moraju ubosti u mirovinski sustav da bi povećali plaće za 40 eura, a ugrožavaju tako mirovinski sustav dugoročno. Tako da nažalost ove sve mjere koje je Vlada donijela, ljudi će biti nažalost razočarani. Inflacija je puno brža i puno više nagriza dohodak nego što je ovo povećanje.

    Može se sada sve očekivati, kada se ulazi u mirovinski sustav uopće ne razmišljajući, nemaju nikakvu analizu, ovako zagrabiti da bi nekome dali 40 eura, to u konačnici neće dovesti do povećanja plaća nego do još većeg pada standarda. Sve one populističke mjere koje će se donijeti vrlo brzo će se ispuhati. I ova mjera je populistička. Sljedeće godine su izbori i potreban je gospodarski rast. I sam premijer je to rekao. Nažalost, inflacija je u Hrvatskoj viša nego u EU, bitka s njom će biti još 2-3 godine, a povećanje plaća se nažalost već ispuhalo”, rekao je Boris Lalovac.

    Rekao je da će prva sljedeća vlada koja dođe morati uvesti porez na nekretnine, jer je ova propustila oporezovati špekulaciju nekretnina što je dovelo do enormnog rasta cijena nekretnina.

    “Kada donesu porez na nekretnine, nažalost hrvatski građani će već kaskati dvije godine da im se poveća njihov dohodak.”

    Smatra da se oporezivanje nekretnina ne treba odnositi na onu nekretninu u kojoj netko živi, nego na sve sljedeće, pogotovo one neiskorištene, a takvih je mnogo.