Lokalnoj i regionalnoj vlasti dvaput više sredstava

    Tijekom današnjeg posjeta Rijeci predsjednik SDP-a Zoran Milanović prisustvovao je prezentaciji “Projekti Grada Rijeke i problemi u njihovoj realizaciji vezani uz središnju vlast”, koju je jutros u Zajednici Talijana “Circolo” održao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Gradonačelnik Obersnel predstavio je ključne gradske projekte ističući pritom probleme s kojima se susreću gradske vlasti, jer mnogi projekti ovise o središnjoj vlasti, a zbog njezine pasivnosti njihova je realizacija dovedena u pitanje. Na konferenciji za novinare o decentralizaciji kao uvjetu razvitka Hrvatske predsjednik Milanović naglasio je kako decentralizacija za SDP nije cilj nego sredstvo za bolji život svih građana Hrvatske. “Tu nas čeka ogroman posao, nije riječ samo o paketu zakona i propisa nego o načinu razmišljanja i filozofiji. Lokalna i regionalna samouprava moraju preuzeti veću odgovornost a samim time dobiti i veća sredstva,” istaknuo je predsjednik Milanović.

    Na izravno pitanje koliko bi ta sredstva trebala porasti predsjednik je kazao kako se danas 90 posto ukupnih prihoda slijeva državi a tek 10 ostaje lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Taj bi postotak trebao biti dvostruko veći – odnosno porasti na dvadeset posto.
    Odgovarajući na pitanja novinara o najavljenom poskupljenju kruha, predsjednik Stranke kazao je kako je to socijalno pitanje te kako Vlada ima instrumente kojima može i mora reagirati.

    Posjet Rijeci nastavljen je intervjuima za lokalne medije, gostovanjem na Radiju Rijeci te šetnjom Korzom i susretom s građanima.