Makedoniji je potrebno državništvo – rad, predanost i jednakost za sve!

   

  “Sretan sam što sam danas ovdje s vama jer vidim iskru, entuzijazam i prije svega snagu koja može mijenjati Makedoniju. Ovo je divna zemlja u kojoj žive vrijedni ljudi, a mi kao socijaldemokrati zajedno dijelimo i dalje iste vrijednosti – sloboda, pravednost, solidarnost i jednakost,” poručio je danas predsjednik SDP-a Davor Bernardić na 22. Kongresu SDSM-a u Skopju.

  Podsjetimo, makedonski građani su u prosincu pokazali želju za promjenama te je tako deset godina autokratske vlasti  i dvije godine političke i institucionalne krize došlo kraju. Sada SDSM ima čast i izazov pred sobom voditi progresivnu Vladu koja će Makedoniji vratiti stabilnost i demokraciju.

  “Vaš europski put danas je u velikom izazovu između desnog populizma i normalne, pristojne, građanske opcije. Između onih koji nude jednakost, a donose zakone koji nisu jednaki za sve, između onih koji nude sigurnost, a siju strah da bi kasnije ponudili sigurnost, Europa je na prekretnici kao što je i Makedonija na prekretnici. Na ovom početku vašeg dugog i teškog, ali hrabrog i odlučnog puta želim vam svu sreću,” rekao je Bernardić.

  “Niste sami, u nama imate prijatelje, pomoć i podršku i partnere. Kao što smo mi socijaldemokrati u Hrvatskoj znali mijenjati našu zemlju, otvoriti je na put europskim integracijama te izboriti slobodu, tako moramo i ovom trenutku znati osigurati dobar život za sve ljude koji žive u našim zemljama. To ne možemo nikako drugačije, nego teškim radom, predanošću i uspjeh isključivo ovisi o nama,” istaknuo je.

  Bernardić je pružio podršku Zoranu Zaevu koji sastavlja Vladu te započinje put prema unaprijeđenju demokratske prakse, vladavini zakona, jačanju ekonomije, smanjenju nezaposlenosti i povećanju socijalne zaštite u Makedoniji.

  “Dragi Zorane, prijatelju, želim ti da Makedoniju vodiš kao što i sam jesi – hrabar, odlučan, srčan čovjek pun entuzijazma i elana, da budeš državnik jer ovoj zemlji je to potrebno. Državnik zna da je njegova zemlja zaštićena isključivo ako u njoj ljudi bolje žive. Razlika između političara i državnika je ta što političar manipulira, a državnik argumentira, političar donosi odluke kojima se želi svidjeti svima, a državnik donosi odluke koje koriste svima, a možda se svima i ne sviđaju. Političar donosi odluke za  mandat, a državnik donosi odluke za generacije,” zaključio je Bernardić.