Maras: Nadležni moraju dati konkretne upute za održavanje nastave

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras pozvao je u petak nadležne da do 11. svibnja, kada je predviđeno otvaranje škola, objave konkretne upute o mjerama za zaštitu učenika, osobito onih iz Zagreba gdje je nakon potresa 25 školskih zgrada dobilo žute i crvene naljepnice, jer nisu sigurne.

Na konferenciji za novinare o sanaciji škola u Zagrebu nakon potresa, koja je simbolično održana ispred Osnovne škole Petra Zrinskog, Maras je upozorio da sanacija školskih zgrada kojima upravlja Grad teče sporo, a roditelji odluku o povratku djece u školske klupe ne mogu donijeti ako nemaju konkretne informacije o sigurnosti.

Podsjetivši da nastava za dio učenika treba početi 11. svibnja, Maras je istaknuo da Grad Zagreb ne daje nikakve konkretne informacije kako će se nastava odvijati u školama sa žutim i crvenim naljepnicama.

Predviđeno je prebacivanje učenika u druge škole, ali još nema konkretnih uputa o mjerama, primjerice kako će se učenici držati na sigurnoj udaljenosti u pretrpanim učionicama.

Ističući kako plan sanacije mora biti dostupan javnosti, Maras je ocijenio da je potres koji je Zagreb pogodio 22. ožujka pokazao koliko se Grad proteklih godina malo brinuo o obrazovnim, školskim ili vrtićkim, te zdravstvenim ustanovama.

“Tražimo da se prvo krene s obnovom škola i zdravstvenih ustanova, a obnovi se mora pristupiti sustavno i temeljito, a ne kao dosad da se ustanove ‘krpaju'”, kazao je Maras.

Tajnica gradskog SDP-a Tanja Đaković osvrnula se na higijenski standard škola naglašavajući da su već ranije upozoravali da brojne škole nemaju čak ni toplu vodu, a nedostaju im higijenska sredstva.

“Redovita sredstva koja Grad treba uplaćivati školama, ponegdje kasne čak i od siječnja. Primjerice, subvencioniranje prehrane Grad nije uplatio od siječnja, akontacije za održavanje od veljače, a iz tih sredstava se nabavljaju higijenska sredstva”, poručila je.

Upitala se tko će preuzeti odgovornost ako nešto krene po zlu i pozvala ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da u javnost izađe s konkretnim uvjetima i mjerama te analizom stanja.