Marić: Prevencija, rano dijagnosticiranje i suvremeno liječenje imperativ su u borbi protiv raka

Saborska zastupnica Andreja Marić u Saboru je govorila o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka. Osvrnula se na Dan narcisa koji se ove godine obilježava u subotu 26. ožujka.

Od 1997. u Hrvatskoj prve subote proljeća obilježava se Dan narcisa, namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Tog se dana prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

U usporedbi s drugim zemljama Europske unije, Hrvatska je na drugom mjestu po smrtnosti od zloćudnih bolesti. Nakon bolesti srca i krvnih žila, rak je drugi uzrok smrtnosti u Republici Hrvatskoj. U 2019. godini u je, prema podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, bilo 25.352 novodijagnosticirana bolesnika, a preminulih 13.344. U Hrvatskoj je u 2019. zabilježeno 2.999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a u 2020. umrle su 722 žene (stopa 34,7/100.000).

Kod osoba mlađih od 65 godina, rak je u najčešći uzrok smrti, a više od 40% preminulih od te bolesti je u navedenoj dobi. Najčešće vrsta raka kod muškaraca su rak pluća i prostate, a kod žena rak dojke i debelog crijeva. Rak dojke treći je maligni uzrok smrti, nakon raka pluća i debelog crijeva.

Nedavno smo u Saboru proglasili Nacionalni dan preživjelih od raka u Republici Hrvatskoj, koji će se obilježavati prve nedjelje u lipnju. Svaki dan kojim obilježavamo pojedinu bolest, važan je za podizanje svijesti naših građana i društva u cjelini. Prevencija, rano dijagnosticiranje, odazivi na preventivne preglede, suvremeno liječenje imperativ su kako bi se ovi javnozdravstveni problemi bitno umanjili.

Iako je napokon donesen hrvatski Nacionalni strateški okvir protiv raka 2020.-2030. na sjednici 15.prosinca 2020., strateški ciljevi se još nedovoljno provode, odnosno „Okvir“ nije implementiran.

Koji su mogući uzroci nepovoljnog onkološkog ishoda u Hrvatskoj? Velika izloženost štetnim utjecajima (pušenje, prekomjerna tjelesna masa/debljina), nedostatak kvalitetnih programa primarne prevencije, nedovoljna zdravstvena prosvjećenost građana, nedostatni programi ranog otkivanja raka, prekasna dijagnoza, slabija dostupnost kvalitetne onkološke skrbi, nedostatak radioterapijske i druge skupe i sofisticirane opreme (niz bolesnica žalio se da im je zbog kvarenja uređaja za radioterapiju kasnilo liječenje), nedostatak multidisciplinarnosti u onkologiji, nedostatak kvalitetnih baza onkoloških podataka i kontrole kvalitete, praćenje ishoda liječenja, nedovoljno ulaganje u sve aspekte onkologije, od edukacije, kvalitetnije prehrane i zdravih navika od malih nogu do liječenja, pružanja psihološke pomoći oboljelima pa do palijativne skrbi za onkološke bolesnike.

Treba jasno definirati tzv. put bolesnika: gdje, što i u kojem roku pacijent treba dobiti skrb. Nemamo akreditaciju bolnica/centara za liječenje raka, mora se uspostaviti kvalitetna onkološka mreža u Hrvatskoj, a to je na Ministarstvu. Ne mogu svi raditi sve.

Izuzetna je važnost Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka. Glede dojke, od 2006. svake 2 godine na mamografski pregled pozivaju se sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50-69 godina. Žene, odazivajte se na preglede jer rano otkrivanje omogućava kvalitetnije liječenje i spašava živote. U međuvremenu svaka žena trebala bi svaki mjesec obavljati samopreglede dojki. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki.

Odaziv na program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je 20%, a dojke 60%. Pandemija je dodatno smanjila dostupnost zdravstvenog sustava za ne-Covid bolesnike. Iako je Ministarstvo zdravstva u nekoliko navrata tražilo od zdravstvenih ustanova prioritet u zbrinjavanju onkoloških bolesnika, imenovanje koordinatora za onkološke pacijente, zbog nedovoljno zdravstvenih
djelatnika screening programi su smanjeni, odaziv žena je smanjen, odgađani su kontrolni pregledi i dodatne pretrage te zračenja. Posljedica toga ćemo tek vidjeti.

Pozivam sve građane da se preksutra odazovu Danu narcisa, a sutra ćemo na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na tematskoj sjednici posvećenoj Danu narcisa čuti iz prve ruke s kojim se problemima, predrasudama, stigmatizacijom susreću oboljeli od Ca dojke, koji su stvarni problemi u zdravstvenom sustavu. Čut ćemo što se događa između dana žutih cvjetova, kada se pojedinci pridruže samo da bi se poslikali, a inače ne čine ništa za onkološke bolesnike.