Marić: Vrijeme je za uzbunu! Premijer ne sluša epidemiologe

  Sjever gori, upozorila je zastupnica Andreja Marić, liječnica u čakovečkoj bolnici.

  “Dio članova Vladinog savjeta već neko vrijeme upozorava da postojeće mjere nisu dovoljne. Premijer Andrej Plenković ih ne sluša, on čuje samo ono što mu u trenutku politički odgovara,” kazala je zastupnica SDP-a napominjući kako broj novooboljelih ne pada te obaramo rekorde po broju zaraženih i umrlih.

  “Vrijeme je za uzbunu,” ustvrdila je i predložila mjere koje bi trebale pridonijeti suzbijanju epidemije na sjeveru zemlje, a o njima se konzultirala s epidemiolozima.

  Navodi kako je nužno povećati testiranje na koronavirus PCR testovima i to svih zdravstvenih zaposlenika na sjeveru te domova za starije kao i samih štićenika. Predlaže masovno testiranje brzim antigenskim testom svih asimptomatskih ljudi i to ciljano zaposlenika tvrtki, kafića, restorana, škola i vrtića i drugih. Također predlaže masovno brzim testovima i svih asimptomatskih starijih od 10 godina, a smatra da je potrebno uputiti javni poziv svima koji imaju simptome da se hitno jave liječnicima i testiraju PCR testovima.

  Marić kaže kako bi testiranje trebalo biti besplatno za sve te da ga treba provesti u kratkom vremenu odnosno kroz dva do tri dana. Također, prijedlog je da se nastava u višim razredima osnovne škole, srednjih škola i fakulteta da iduća četiri tjedna pređu na online nastavu, ograničenje izvanškolskih aktivnosti te da se radi od kuće gdje god je to moguće.

  (tekst: 24sata, krnetić)