Marija Alfirev: “Zar umirovljenici, osobe s invaliditetom i obitelji s malom djecom nisu ničija briga?”

  SDP-ova Marija Alfirev danas je u Saboru zatražila stanku u ime Kluba zastupnika SDP-a kako bi progovorila o problemu sporosti državnih institucija u rješavanju problema građana. Konkretno, govorila je o problemu koji muči tisuće ljudi koji žive u zgradama bez liftova.

  “Čak i onda kada financijska sredstva osigurava netko drugi, čini se kako mi nismo u stanju osigurati minimun podrške građanima u realizaciji njihovih projekata.”

  Alfirev je navela kako više od 16.000 stambenih zgrada u Hrvatskoj nema dizalo, a riječ je o zgradama s više od četiri kata. Neke od njih imaju i više od devet ili deset katova što starijim građanima stvara velike poteškoće, dodala je.

  “U tim zgradama živi više od 700.00 ljudi, a mnogi od njih su osobe starije životne dobi koje imaju zdravstvenih problema. Osim njih, tu su još i osobe s invaliditetom te obitelji s malom djecom. Zar oni nisu ničija briga?”

  Za ugradnju dizala u tim zgradama ne postoji nikakva prepreka, osim one novčane, smatra Alfirev. Visina cijene koja se kreće od 30.000 do 50.000 eura, stanare onemogućava da se samostalno organiziraju i plate ugradnju dizala.

  Rješenje je u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, konkretno iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, kazala je Alfirev, kritizirajući pritom vladajuće zbog propuštanja prilika izvlačenja novca iz Europske unije koji su im dostupni.

  “Neshvatljivo je da se jedna ovako dobra prilika ne iskoristi i da se čeka s raspisivanjem natječaja kojim bi se toliko poboljšala kvaliteta života starijih osoba i osoba s invaliditetom. Neki od njih mjesecima, a možda i godinama nisu izišli iz svojih stanova jer im je to neizvedivo. Onda kada Vlada ne radi svoj posao, a evidentno je da ga ne radi, osim kad su u pitanju ortački ugovori u Agrokoru, onda građani preuzimaju inicijativu. To je slučaj i ovdje kad su udruge građana uz pomoć naše zastupnice u Europskom parlamentu, Biljane Borzan, pokrenule ovu inicijativu.”

  Alfirev je napomenula kako su ministarstva u ovoj Vladi, i kad je riječ o drugim natječajima, spora, troma te ne poštuje rokove.

  “Pozivam ministricu Žalac da se pokrene i da ministarstvo regionalnog razvoja ubaci barem u drugu brzinu kako bi se riješio ovaj problem i namaknula potrebna sredstva. Dizalo za ove ljude doista je spas. Spas za nemoćne,”, zaključila je na kraju.