Marko Vešligaj: “Novi Vladin Prijedlog zakona o komunalnom gospodarstvu iznimno je štetan!”

  Gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik SDP-a Marko Vešligaj danas je u Saboru još jednom upozorio na Prijedlog zakona o komunalnom gospodarstvu kojemu je namjera komunalnim društvima ograničiti obavljanje djelatnosti što će, za posljedicu imati, stvaranje veće birokracije, ali i rasta cijena komunalnih usluga za građane.

  Prijedlog zakona o komunalnom gospodarstvu je iznimno štetan za jedinice lokalne samouprave i građane, kazao je na početku izlaganja Vešligaj, a precizirao je i što je, po njegovom mišljenju, najviše problematično u novom prijedlogu vladajućih.

  “Najveći je problem što ovim zakonom svi građani ne bi bili u jednakom položaju.  Primjer je toliko danas spominjani Članak 36., stavak 3. u kojem se navodi kako se komunalnim društvima ograničava obavljanje tržišne djelatnosti. Time se pogoduje djelatnostima iz privatnog sektora ili pak idemo prema dodatnoj birokratizaciji što sigurno nije u nekakvom javnom interesu . Smatram da nije u skladu ni s Ustavnim odredbama, jer i komunalna poduzeća su trgovačka društva i imaju pravo na poduzetničke slobode.”

  Osim veće birokratizacije, građanima bi zasigurno porasla cijena komunalnih usluga, ustvrdio je Vešligaj, dodavši kako bi u procesu restrukturiranju javnih komunalnih poduzeća mnogi mogli i ostati bez posla.

  “Nikakav javni interes nije zastupljen u ovom zakonu. Štoviše, on široko otvara vrata privatnom sektoru koji po ovom prijedlogu može obavljati sve djelatnosti, uključujući i komunalne, dok javni sektor ne može obavljati tržišne. Privatnici bi sada mogli dobiti koncesiju na 20 godina za obavljanje spomenutih poslova, dok se javnom poduzeću ona može ponuditi na maksimalno četiri godine. To su samo neke od nelogičnosti ovog prijedloga zakona. Nažalost, nisu jedine, ali će imati najviše implikacija za živote građana.”

  Predsjednik SDP-ove Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika u Saboru je podsjetio i kako se ovim novim prijedlogom zakona iz domene komunalnih djelatnosti brišu neke djelatnosti, poput, primjerice, dimnjačarstva. U budućnosti bi se tako mogla dogoditi stvarna situacija da neki grad u Hrvatskoj sklopi ugovor o koncesiji za usluge dimnjačara, što samo po sebi nije problem, ali tko će jamčiti građanima da koncesionar neće odrediti previsoke cijene.

  Ovaj Prijedlog ide u smjeru daljnje centralizacije jer ukida mogućnost jedinicama lokalne samouprave da same određuju komunalne djelatnosti, a posebno zabrinjava i namjera da se uđe u druga polja nadležnosti, npr, odredbe o štrajku, ili neprofitnim udrugama itd., rekao je Vešligaj.

  “Žao mi je što će ovaj zakon proći drugo čitanje u Saboru i apeliram na vladajuće da ga isprave jer je prepun nelogičnosti. U njemu se uvodi privatizacija, centralizacija i liberalizacija svega onoga od čega su zemlje Europske unije davno odustale. Te se zemlje  sada okreću rekomunalizaciji, odnosno povratku javnih usluga komunalnim društvima u gradovima i općinama, dok mi radimo suprotno.”