Matić i Posavec Krivec: Borbu za ravnopravnost voditi po uzoru na Island

  ŽELIMO RAVNOPRAVNU HRVATSKU U RAVNOPRAVNOJ EUROPI

  Članovi Predsjedništva i kandidati SDP-a na listi za izbore za Europski parlament Ivana Posavec Krivec i Predrag Fred Matić održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o ravnopravnosti spolova, paritetnoj demokraciji i islandskom načinu borbe protiv diskriminacije.

  Ivana Posavec Krivec istaknula je kako SDP ovoj temi pristupa kao progresivna stranka, koja teži boljitku i ravnopravnijem položaju žena u društvu.

  Kao ključni segment ove priče izdvojila je jednakost žena kada su plaće u pitanju

  “Želimo Europu u kojoj će jednak posao biti jednako plaćen bez obzira obavlja li ga muškarac ili žena i u kojoj će taj posao biti plaćen isključivo temeljem kompetencija, iskustva i zalaganja.”

  Mi u SDP-u zalažemo se za to da sve inicijative koje idu iz Europske komisije budu u smjeru usklađivanja profesionalnog i obiteljskog života. Zato podržavamo Work-life balance direktivu koja bi olakšala život roditelja i skrbnika,” objasnila je Ivana Posavec Krivec te dodala kako je potrebno među partnerima uravnotežiti obveze vezane za skrb koje trenutno većinom snose žene, kada je riječ o skrbi za djecu ili starije članove obitelji.

  “Želimo očinski dopust od 10 dana te dopust o bolesnom članu obitelji za koji smatramo da bi pomogao boljem položaju žene u društvu. Za stabilnost žena  je važno da dođemo do nulte stope tolerancije na nasilje jer samo tako žena može napredovati”, zaključila je Ivana Posavec Krivec.

  Predrag Fred Matić naveo je kako će se SDP ugledati u primjer Islanda i težiti takvom obliku borbe protiv neravnopravnosti. Island je donio direktivu o jednakim plaćama za muškarce i žene te svaka tvrtka koja ima više od 25 zaposlenih i koja nema certifikat o jednakosti – snosi sankcije.

  “To je sustavan problem koji zahtjeva sustavno rješenje. SDP je sastavio svoju listu paritetno po zip sustavu jer vjerujemo da što je više žena u politici, društvo će biti bolje. Žene su suočene s brojnim izazovima, počevši od manjih plaća za iste poslove koje rade muški kolege do još uvijek postojećeg patrijahalnog načina razmišljanja u društvu”, istaknuo je Matić te dodao kako je SDP-ov slogan na ovim izborima i jedna od glavnih vrijednosti – ravnopravnost, u svim segmentima uključujući ravnopravnost spolova u političkoj, javnoj, poslovnoj, društvenoj sferi života.