Matić pozvao Plenkovića da se očituje o kršenju ljudskih prava u Mađarskoj: Prijateljstvo s Orbanom mu je važnije od temelja na kojima počiva EU!

    Zastupnik Predrag Fred Matić ističe kako u jeku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a Mađarska ponovno donosi odluke koje su suprotne vrijednostima Europske unije. Usvajanjem članka 33. prijedloga Zakona koji rod definira kao „biološki spol dobiven rođenjem i utemeljen je na primarnim karakteristikama spola i kromosoma“, Mađarska je sa 134 glasova za i 56 glasova protiv zabranila upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba. Ovakvim korakom unazad i udarom na ljudska prava Mađarska je ukinula zakonsku zaštitu te dodatno ugrozila transrodne i interseksualne osobe. Ovo nije prvi slučaj koji je u suprotnosti s međunarodnim i nacionalnim obvezama Mađarske u području ljudskih prava, a koji se događa u vrijeme hrvatskog predsjedanja i koji je hrvatska Vlada prešutjela. Početkom svibnja mađarski Parlament odbio je ratificirati Istanbulsku konvenciju, a rodni studiji su već ranije ukinuti na mađarskim sveučilištima.

    Zastupnik Matić naglašava: „Tražio sam od premijera Plenkovića hitnu reakciju po ovom pitanju jer on trenutno vodi državu članicu koja predsjeda Vijećem EU-a i mora na ovo reagirati nedvojbeno i glasno braneći temeljna ljudska prava i slobode. Prešutio je odbijanje ratifikacije Istanbulske konvencije i kartu velike Mađarske, ali ovo je protivno svemu onome što EU jest. Plenković mora jasno poručiti da li mu je prijateljstvo s Orbanom ispred temelja na kojima počiva EU-a i prava i sloboda naših sugrađanki i sugrađana.

    Činjenica je da Hrvatska trenutno predsjeda Vijećem EU-a te da je u svom programu predsjedanja posebno istaknula četiri glavna prioriteta: „Europa koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i koja je utjecajna“ kao i to da je: „Zaštita temeljnih vrijednosti EU-a nužna je za jačanje otpornosti EU-a na unutarnje i vanjske izazove, za učvršćivanje povjerenja građana u Uniju te za dugoročnu vjerodostojnost njezinih politika. Zalagat ćemo se za politike koje promiču i štite ljudska prava i temeljne slobode s naglaskom na one koje suzbijaju govor mržnje, diskriminaciju, ksenofobiju i rasizam te na politike koje teže osiguranju ravnopravnosti spolova i zaštiti najugroženijih skupina u društvu.“. Postavlja se pitanje smatra li premijer Plenković da ovakve odluke od strane država članica spadaju u te vrijednosti i jesu li u skladu s ciljevima predsjedanja Republike Hrvatske i svime onime za što su se obećali zalagati.

    Zastupnik Matić stoga dodaje i: „Ovo je veće od premijerovih političkih kalkulacija i interesa, govorimo o temeljnim ljudskim pravima. Hrvatska trenutno vodi Europsku uniju, a na Plenkoviću je da pokaže da li je to Unija ravnopravnih i slobodnih ili je to Unija koja tlači, diskriminira i zabranjuje.„  Zastupnik Matić naglašava da Vlada Republike Hrvatske mora snažno osuditi ovakav potez mađarske Vlade i poslati jasnu političku poruku da su osnovna ljudska prava i slobode nepovrediva i da su ona preduvjet za ostvarenje demokratskih vrijednosti na kojima počiva Europska unija. Izostanak reakcije značio bi da premijer Plenković podržava regresiju u ljudskim pravima koja se trenutno događa u Mađarskoj, a onda se samo možemo zapitati što nam slijedi i čija će se prava sljedeća ograničavati.