Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – Tražimo hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije

  SDP i Forum mladih SDP-a obilježili su 25.11.2017. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

  Forumaši su izveli performans kojim su željeli upozoriti da je nasilje i danas, u 21. stoljeću, svakodnevica. Žrtve su u najvećem broju slučajeva žene koje su izložene fizičkom, seksualnom te nerijetko i psihičkom nasilju. Pri razgovoru za posao žena je i dalje izložena intimnim pitanjima: je li udana, misli li i kada zasnovati obitelj, koje je seksualne orijentacije – što je protivno zakonima Republike Hrvatske. Često svjedočimo da žene nakon porodiljnog dopusta izgube svoje radno mjesto ili da im je onemogućeno da odu s posla na poziv škole jer joj se dijete razboljelo. Povrh svega žena i dalje nije jednako plaćena kao muškarac za isti posao.

  Kao mladi socijaldemokrati osuđujemo negativnu praksu i odnos prema ženama te pozivamo nadležne da zaštite Ustavom zagarantirani položaj žene kao jednakopravnog člana društva koji ima pravo na izbor i dostojanstvo. Umjesto pružanja pozitivnog primjera, stariji partner vladajuće koalicije, Hrvatska demokratska zajednica, odugovlačenjem s ratifikacijom Istanbulske konvencije i izostankom osude i sankcije požeško-slavonskog župana podržava diskriminaciju i nejednakopravan tretman žena u Hrvatskoj.

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je da SDP ne želi da se žene ograničava na 4 kućna zida, da one (p)ostanu drugotne, da ih se tjera da šute ili da se smatraju odgovornima za nasilje kojem su izložene.

  Nemaju ni jedno rješenje niti za jedan problem, ponašaju se sukladno onome – ako ništa ne radimo, ne možemo ni pogriješiti. Pozivam Vladu da ne oklijeva više ni sekunde, već sljedeći tjedan konvenciju možemo izglasati u parlamentu.

  Već mjesecima pratimo kolebanje vladajućih oko ratifikacije. Do sada je konvenciju ratificiralo 15 država članica Europske Unije, ali Andrej Plenković i HDZ i dalje oklijevaju. Je li to zbog pritiska ekstremno konzervativnih udruga? Jedno je jasno: ova Vlada nasilje nad ženama NE VIDI, NE ČUJE i o njemu NE GOVORI.

  Galeriju slika možete pogledati ovdje – na našem Facebooku i ovdje – na Facebooku Foruma mladih SDP-a.