Milanović: Pomažemo Vladi jer ne radi ništa

  “Ovo radimo da bismo Vladi dali poticaj da poduzmu konkretne poteze vezano uz najave banaka da će pokrenuti arbitražne postupke protiv Republike Hrvatske. Vidimo da ne reagiraju, vrijeme prolazi i mislimo da neke mjere i neke korake treba poduzeti s obzirom na to da je Hrvatski sabor u rujnu prošle godine jednoglasno usvojio izmjene dvaju zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama i da je na temelju toga započeta konverzija kredita iz švicaraca u eura,” poručio je danas na konferenciji za medije predsjednik SDP-a Zoran Milanović s Borisom Lalovcem, saborskim zastupnikom SDP-a, a povodom interpelacije o radu Vlade RH.

  Milanović je istaknuo da se konkretno radi o postupcima arbitraže koje banke pokreću protiv Hrvatske pred međunarodnim arbitražnim sudištima u skladu sa starim ugovorima o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja koje je Hrvatska sklapala s više od dvadeset europskih država prije ulaska u Europsku uniju, a ti su ugovori danas, prema svemu što je poznato i prema stajalištu Europske komisije ništavni i iz njih treba izaći.

  Imajući u vidu da je Ustavni sud u odgovoru na zahtjev banaka za privremenom mjerom neprovođenja tih dvaju zakona odbio taj zahtjev banaka, da su banke ovih dana najavile započinjanje arbitražnih postupaka, smatramo da je potrebno provesti interpelaciju i usvojiti sljedeće zaključke:

  1. Hrvatski sabor podržava rješenje konverzije kredita vezanih uz CHF ili valutnu klauzulu u CHF na način kako je isto uređeno Zakonom o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakonom o izmjeni i dopunama Zakona o kreditnim institucijama te zadužuje Vladu Republike Hrvatske da u roku od 60 dana izvijesti Hrvatski sabor o tijeku i učincima konverzije na hrvatsko gospodarstvo.
  2. Hrvatski sabor utvrđuje da se nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju investicijski sporovi koji nastaju između Republike Hrvatske i država članica Europske unije, odnosno osoba iz drugih državnih članica Europske unije ne mogu rješavati temeljem dvostranih ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja sklopljenih s tim državama članicama.
  3. Hrvatski sabor zadužuje Vladu Republike Hrvatske da u svim sporovima koji se temeljem dvostranih ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja sklopljenih između Republike Hrvatske i država članica Europske unije pokreću protiv Republike Hrvatske pred međunarodnim arbitražnim sudištima istakne prigovor nenadležnosti kako bi se otklonile štetne posljedice koje bi mogle nastati donošenjem arbitražnog pravorijeka
  4. Hrvatski sabor zadužuje Vladu Republike Hrvatske na pokretanje postupaka za prestanak dvostranih ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja sklopljenih između Republike Hrvatske i država članica Europske unije.

  Milanović je odgovarajući na pitanja novinara istaknuo kako imamo vlast koja ne reagira jer se vjerojatno unutar sebe ne mogu dogovoriti, a ovo je stvarno oblik pomoći. „Mi ovdje predlažemo aktivne mjere i to vrlo logično posložene. Mislim da imamo vrlo solidnu pravnu poziciju i da smo u napravili dobar posao u devetom mjesecu prošle godine i da sada samo treba biti minimalno aktivan i poduzeti određene mjere i osujetiti ovaj pokušaj banaka da se izbore za nešto što smatraju da je njihovo pravo, a mi mislimo da nije njihovo pravo i to misli Hrvatski sabor jer je odluka o tome donesena jednoglasno. Govoreći i o temi karaktera stambenih kredita, to nisu obični građansko pravni poslovi i odnosi, to su ugovorni aranžmani koji imaju vrlo duboke političke i javno pravne i socijalne implikacije, to za neke ljude znači više od života, to je socijaldemokracija,“ naglasio je.

  „Mi smo kao Vlada uvijek bili aktivni i nismo nikad sjedili i čekali da se nešto dogodi samo od sebe, a ova Vlada je spora i ne radi ništa, to me brine . Kad već neće Vlada, onda mi predlažemo da se ovakvi zaključci usvoje,“ rekao je Milanović.

  „Ovo je postupak na nekoliko dimenzija, dakle imamo s jedne strane Europsku Komisiju koja već mjesecima vrši pritisak na jedan dio članica EU koje su i ranije sklapale ovakve ugovore i međusobno. Time dovodi druge članice EU u neravnomjeran položaj jer nitko ne može biti više jednak od drugih. Zato su ovakvi ugovori protivni europskom pravu i trebaju prestati vrijediti. Pitanje je što bi se dogodilo kad bi hipotetski ta arbitraža presudila u korist banaka. Vjerojatno ništa, ali da bi se i to izbjeglo predlažemo ovakvo rješenje, jer od Vlade ne čujemo ništa, a to je ozbiljna tema, “ poručio je Milanović.

  „Vlada već ima instrumente da zaštiti građane, a u konačnici i proračun. Porez na kreditnu aktivu banaka nije nešto novo, on postoji u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji i brojnim drugim zemljama i Vlada ga kao krajnji instrument može koristiti, ali svakako tu treba voditi računa o ishodu ovog cjelokupnog procesa. Mi mislimo da će ovo potaknuti potrošnju i rasterećenje dohotka hrvatskih građana što će potaknuti gospodarstvo. Brojne projekcije i crni scenariji da će se sve urušiti nakon konverzije švicarskog franka se pokazuju kao jedno obično obmanjivanje javnosti, jer se događaju i nastavit će se događati puno pozitivnih stvari,“ rekao je Lalovac.

  „Ovo je naša prva inicijativa i imat ćemo ih još jer odnose između banaka i građana se treba regulirati. Ono što pozivamo Vladu je svakako da potakne jedan zakon kojeg smo mi već bili najavili i radili na njemu, vezan uz potrošačko kreditiranje, odnosno preuzimanje direktiva iz Europske unije jer da smo te zakone imali prije, onda se situacija s „švicarcima“ ne bi nikada ni dogodila. Svakako da ćemo biti aktivni i nastaviti brinuti za naše građane,“ zaključio je Lalovac.

  Detaljnije možete pročitati ovdje.