Milanović: Okupljamo široku narodnu koaliciju i idemo vratiti Hrvatsku na siguran smjer

  U subotu, 9. srpnja 2016. u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu održana je sjednica Glavnog odbora na kojoj su glavne teme bile vezane uz skorašnje prijevremene parlamentarne izbore. Glavni odbor donio je Odluku o imenovanju izbornog stožera te Odluku o davanju ovlasti predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću da završi pregovore i potpiše Koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima s partnerima. Također, Glavni odbor donio je Odluku o raspuštanju stranačkih organizacija koje je predložilo Predsjedništvo.

  Po završetku sjednice Milanović se obratio predstavnicima medijima i odgovarajući na njihova pitanja istaknuo da se veseli kampanji u kojoj ćemo imati priliku govoriti o sadržaju, a ne galamiti i prizivati duhove prošlosti, s novim predsjednikom HDZ-a.

  “Radujem se što ćemo moći razgovarati o politikama, u tome smo mnogo jači od HDZ-a. Bit će puno mirnije i ne znam kako će to završiti za HDZ. Oni su napravili strahovit zaokret, ali meni se čini da je prividan”, poručio je Milanović.

  Na pitanje o upozorenju Europske komisije o konverziji kredita u švicarskim francima, Milanović je rekao da se u Europskoj uniji mnogo procedura protiv država članica. „Argumenti Komisije u ovom su slučaju općologija – da je to nepravedno prema bankama. Mi smatramo da je to bilo nepravedno i opasno za naše društvo i ljude. To je postupak koji će trajati. Jasno je da će interesi krupnog kapitala, jakih i silnih, pokušati prevladati interese obitelji“, poručio je Milanović.

  Što se tiče izbornih lista, predsjednik SDP-a rekao je da će se to pitanje riješiti u narednim tjednima i Glavni odbor će se opet sastati krajem srpnja i donijeti odluku o njima. Milanović je izjavio i da ga veseli što je jedini kandidat za predsjednika HDZ-a konačno pristao na debatu.

  „Jedino relevantno sučeljavanje je ono lidera ljevice i desnice. U raspravi o politici smo puno jači i iskusniji i konačno je nakon 9 godina netko pristao”, poručio je Milanović.

  Na pitanje o nazivu koalicije, Zoran Milanović je rekao da ju on zove Narodna koalicija, a o temi programa Andreja Plenkovića rekao je da nije gledao program, ali da se moraju izjasniti kada on postane predsjednik, kada slože izborni program, tko su im partneri i koje vrijednosti zastupaju. „Mi smo Narodna koalicija, oni nisu”, poručio je Milanović.

  O suradnji s HSS-om Milanović je rekao da “smo podijelili odgovornost, ne mjesta u vladi. Kao i od HNS-a, tražit ću da ključni ljudi budu u najužem timu, a ne u Saboru. Predsjednici su bili u rezervatu, a sada ih bacam u vatru.”

  Predstavnici medija dotaknuli su se i teme kurikularne reforme, za koju je Milanović rekao da će se svakako nastaviti ako koalicija predvođena SDP-om ponovno preuzme odgovornost za Hrvatsku. Izjavio je da bi mu bilo drago kada bi na čelu Ekspertne radne skupine ponovno bio Boris Jokić.

  “On nije slučajno odabran, okvire je postavila naša aktivna politika, to je krenulo. Od rujna 2015. se 450 mladih znanstvenika zaposlilo i to je bila naša Vlada. Još ih je 800 trebalo biti zaposleno, ali to je stalo. Nije bilo razloga da se to stopira, ali u HDZ-ovoj vladi bili su potpuno izgubljeni”, poručio je Milanović.