Milanović: Podržavamo SDSM i progresivne snage u Makedoniji

    Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u sjedištu SDP-a Hrvatske s predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevom. Na bilateralnom radnom sastanku razmijenili su mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i Makedoniji. Milanović je naglasio ako on i SDP podržavaju SDSM u njihovim nastojanjima za promjenama u Makedoniji.

    Osvrćući se na mogućnost ponovne odgode parlamentarnih izbora u Makedoniji, najavljenih za 5. lipnja 2016., u skladu s dogovorom iz Pržina 2015., predsjednik SDSM-a Zaev naglasio je kako probleme i dalje predstavljaju nesređeni birački popisi, medijske slobode i nejednak pristup medijima svih sudionika izbornog procesa te nedavna odluka predsjednika Ivanova o pomilovanjima osoba umiješanih u afere prisluškivanja i izborne prijevare. Ta je odluka, podsjetimo, izazvala val nezadovoljstva i građanskih protesta diljem Makedonije.

    Uz zahvale predsjedniku SDP-a Milanoviću na osobnom, kao i doprinosu SDP-a Hrvatske, unaprjeđenju bilateralnih i multilateralnih odnosa država i osobito socijaldemokratskih stranaka u jugoistočnoj Europi u protekle četiri godine, predsjednik Zaev istaknuo je važnost podrške progresivnim snagama u Makedoniji u ostvarivanju demokratskih standarda i stvaranju uvjeta za fer i poštene izbore.

    Uz predsjednika Milanovića, sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Ranko Ostojić, glavni tajnik Igor Dragovan te međunarodna tajnica Karolina Leaković. Predsjednik Zaev bio je u pratnji glavnog tajnika i aktualnog ministra unutarnjih poslova Olivera Spasovskog te člana Izvršnog odbora Edmonda Ademija.