Milanović: Pokrenut ćemo postupak opoziva Karamarku

  „Gospodin Karamarko bi morao odlučiti želi li se baviti javnim ili privatnim poslom. I jedno i drugo je legitimno i dobro, ali zajedno ne može ići. Iz ovog primjera, dakle ovog poslovnog odnosa jednog od najistaknutijih lobista MOL-a koji je bio i savjetnik u privatizaciji MOL-a i član Uprave u vrijeme Ive Sanadera, a nakon toga je izdašno honoriran za svoju uslugu od strane MOL-a. Taj jedan trokut odnosa jasno ukazuje na jedan vrlo plodan poslovni odnos između obitelji Karamarko, najvećeg lobista MOL-a u Hrvatskoj i MOL-a protiv kojeg je Hrvatska vlada prije nekog vremena pokrenula postupak arbitraže ,” poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas na konferenciji za medije.

  „Mi smo u sporu s MOL-om, a HDZ kao jedan od uvjeta javno ističe da se prekine taj postupak arbitraže s MOL-om, dakle isto ono što i MOL traži, a lobist MOL-a ima na svom ugovoru suprugu od prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a. To je potpuno neodrživo i ja ne kažem da tu postoje bilo kakvi elementi kaznene odgovornosti, pretpostavljam da ne, ali politički to je nemoguće,“ naglasio je Milanović.

  „Gospodin Karamarko trebao je dati ostavku, a s obzirom na to da to nije napravio tražit ćemo u Saboru da se pokrene postupak njegovog opoziva, odnosno izglasavanje nepovjerenja i da vidimo što o tome misle i koalicijski partneri HDZ-a. „ – Zoran Milanović

  „Dakle treba razdvojiti privatne poslove od javnih poslova. Političari se bave javnim poslom u javnom interesu i očito se ta priča kad je HDZ u pitanju ponavlja s koljena na koljeno i zato ćemo tražiti da Karamarko odstupi. Ponovno naglašavam da ne ulazim u kaznenu sferu odnosa, ali jasno je da se ovdje radi o odnosima koji su nespojivi i kontaminiranju javnoga privatnim poslovnim interesima obitelji Karamarko posredstvom najvećeg lobista MOL-a u Hrvatskoj. Politička činjenica je da Vladu nemamo i uopće nije jasno koja većina podržava njene postupke,“ zaključio je Milanović govoreći o političkoj odgovornosti Karamarka.

  Milanović se također osvrnuo i na pokušaj netransparentne prodaju državnih poduzeća te istaknuo da je neobično da se takva odluka donosi na telefonskoj sjednici na telefonskoj sjednici Vlade, da se s popisa strateških poduzeća uklone određena poduzeća za koje sve postoji razlog zašto su na tom popisu, da bi se olakšala procedura i da bi o mogućoj privatizacija. „Intencija ove odluke je da se odgovornost spusti na CERP i da tamo činovnici vode postupak. Hipotetski i za poduzeće kao što je ACI jer ako to nije strateško poduzeće onda ne znam što je. ACI treba ostati strateško poduzeće, a to je samo jedan primjer koji svjedoči o neshvaćanju onoga što je to strateško,“ naglasio je.

  „Ako se prije toga ovo sve ne raspadne tražit ćemo da se o ovoj temi razgovara u Saboru. Mi smo na primjer u slučaju Croatia osiguranja koje je prodano jednoj velikoj hrvatskoj tvrtki koja je puno uložila i uložit će, takve odluke za vrijeme našeg mandata provodili najtransparentnije moguće i nije ih provodio CERP nego ih je provodila Hrvatska vlada.“ – Zoran Milanović

  „Zašto ovo sad rade? Tu opet nema nekakvog jasnog plana, a čini mi se da je netko donio lošije korporativne poslovne običaje koje možda mogu funkcionirati u farmaceutici ili u tvornici generičkih lijekova, ali u državi ne mogu. Poduzeća nisu bez veze stavljena na popis strateških poduzeća RH i nisu sva jednako bitna, a obzirom da oni o tome ne žele razgovarati niti na Vladi, mi tražimo da se o tome razgovara u Saboru pa ćemo i tu vidjeti kakav je stav navodne parlamentarne većine,“ istaknuo je Milanović.

  „U Hrvatskoj je na djelu ozbiljna politička kriza. Imamo jednu koaliciju koja uopće ne funkcionira, imamo premijera koji je jedan eksperimentalni premijer i pokazalo se da to nikako ne funkcionira jer jednostavno u ovim političkim okolnostima Hrvatskoj čini štetu. Imamo većinu koju nemamo, imamo manje partnere HDZ-a na Vlasti koji će teško više ikada dobiti šansu da uđu u Sabor i za taj Sabor će se držati zubima. Imamo MOST na kraju krajeva s kojima sam sa svojim suradnicima pregovarao u dobroj vjeri, računajući na njihovu podršku zajedno sa svim onima koji su bili spremni podržati Vladu, a oni su otišli HDZ-u i jasno sam izravno rekao nakon izglasavanja povjerenja toj Vladi od koje tri komponente ta Vlada funkcionira i na kojoj podršci ona živi.“ – Zoran Milanović