Ministre, donesite konkretne mjere za očuvanje i unaprjeđenje duševnog zdravlja djece i mladih!

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga u spomen na donošenje UN Deklaracije i Konvencije o pravima djeteta.

Odrastanje je vrijeme izazova i prilika, kako za djecu, tako i za njihove roditelje/skrbnike. Taj zahtijevan, ali nagrađujući period potrebno je posebno štiti. U posljednjih godinu dana naša djeca suočena su s mnogobrojnim izazovima i teškoćama. Protekla školska godina zahtijevala je prilagodbu svakog djeteta i njihovih roditelja/skrbnika novim uvjetima nastave, isprva nakon dugotrajnog štrajka radnika u obrazovanju, a potom uslijed epidemije koronavirusa. Nažalost, takve otegotne okolnosti ostavit će kratkoročni i dugoročni trag na našu djecu, navodi dr. Sara Medved, članica predsjedništva SDP-a.

Istraživanja na predškolskoj i školskoj populaciji u Hrvatskoj su ukazala na trend visoke stope nasilja, duševnih teškoća i smanjenje zdravih životnih navika. Nasilje je prisutno u svim godinama života: u mlađoj dobi prisutnije je fizičko nasilje, dok u starije djece verbalno nasilje. Procjenjuje se da čak 20% djece i mladih pati od nekog poremećaja duševnog zdravlja poput depresije, poremećaja prehrane ili ponašanja te anksioznosti. Zbog nezdravih životnih navika raste incidencija pretilosti, a kvalitetno slobodno vrijeme zamijenjeno je visokom uporabom elektroničkih uređaja. Prilike i ishodi djece izrazito ovise o njihovom mjestu rođenja i odrastanja, a neravnomjernost usluga po cijeloj Hrvatskoj dovodi do značajnih razlika među djecom.

Trenutna kriza produbljuje razlike među djecom i za očekivati je dodatno pogoršanje postojećih te pojavu novih teškoća. Poseban naglasak treba dati na očuvanju duševnog zdravlja djece i mladih, koje je još i ranije bilo na marginama. Iako je prema Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva to jedan od prioriteta Republike Hrvatske, stanje je nezadovoljavajuće. Dostupnost zdravstvene zaštite duševnog zdravlja djece i mladih desetkovana je već godinama, pogotovo izvan Zagreba, a dodatno je otežana postojećom krizom, nadodaje prof. dr. sc. Joško Markić, član predsjedništva SDP-a Split i potpredsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a.

Za očekivati je da će potreba za takvom skrbi s godinama biti sve veća, međutim to se trenutno ne prepoznaje kao prioritetnim, niti postojeće političke odluke vode računa o potrebama i zdravlju djece u cijelosti. Godinu dana smo već skoro izgubili. Dužnost nam je pobrinuti se da se ne izgubi niti jedan dan više.

Apeliramo stoga na Ministarstvo zdravstva da u što skorijem roku donese konkretne mjere očuvanja i unaprjeđenja cjelokupnog zdravlja djece i mladih, s posebnim naglaskom na duševno zdravlje. Posljednice koje će ostaviti trag na našoj djeci možda neće biti vidljive istog trena, ali će zasigurno učiniti tektonske promjene na odrastanje i djetinjstvo, zaključuju dr. Medved i prof. Markić.