Ministrica Murganić mora otići zbog nestručnog, nesavjesnog i površnog rada

U utorak, 20.veljače 2018. održan je sastanak Akcijske radne grupe za socijalnu politiku i demografiju SDP-a, u sastavu Maja Sporiš, Davorko Vidović, Romana Jerković, Vesna Škulić i Marija Alfirev,  koju koordinira članica Predsjedništva Ivana Posavec Krivec.

Nakon ostavke državnog tajnika u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Akcijska radna grupa SDP-a smatra da su nužne hitne promjene na čelu Ministarstva te da ministrica mora otići.

Zaključak prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, od kada mu je na čelu ministrica Nada Murganić prati niz afera. One nisu bile proizvod medijske urote, stjecaja nesretnih okolnosti ili utjecaja bilo kakvog vanjskog faktora. One su posljedica nestručnog, nesavjesnog i površnog rada i odnosa prema najosjetljivijoj populaciji o kojoj bi to ministarstvo trebalo skrbiti.

Prvi znak da je ministrica sklona u najmanju ruku osebujnim rješenjima bio je način na koji je pokrenula smjenu legitimno izabrane pravobraniteljice za djecu metodom koje se ne bi posramio ni najtotalitarniji režim.

Ako nastavimo s aferom vezanom uz nacrt Obiteljskog zakona, onda s punim pravom možemo ustvrditi da je skandalozna definicija obitelji koja je na noge podigla javnost, bila još i najmanji problem. Najmanji zbog toga što je taj nacrt sa sobom nosio niz vrlo loših rješenja od kojih posebno treba izdvojiti one koji neposredno pogađaju djecu: posvajanje koje se samo iznimno dopušta osobama koje nisu sklopile brak, povrat postupka razvoda primarno na sud i time sprječavanje sastavljanje plana roditelja o roditeljskoj skrbi, diskriminacija djece u odnosu na pravo na „obiteljski dom“ gdje se prednost daje djeci čiji roditelji su u braku, ukidanje instituta privremenog uzdržavanja i tablice koja određuje visinu alimentacije, cijeli niz nepravilnosti u vezi s posvajanjem itd. Ministrica se tada nemušto opravdavala kako je u dobroj vjeri, nade položila u eksperte, autore zakona te je zakon vratila na doradu. Budući da dorada još uvijek traje, nacrt novog prijedloga ne možemo komentirati, ali ono što možemo ustvrditi je činjenica da bi čelnik tijela trebao imati odgovornost da određeni propis prije njegovog puštanja u proceduru bar pročita. Zato što je upravo čelnik za njega i odgovoran.

Afera dodjele blagdanskih paketića financiranih sredstvima iz EU fondova odveli su je pod nadzor i istragu Europske komisije. Treba li naglašavati da u sustavu socijalne skrbi ima toliko ustanova koje skrbe o djeci iz siromašnih obitelji kojima je ta blagdanska gesta darivanja bila puno potrebnija nego onima iz privatne predškolske ustanove?

Tu aferu ministrica je odlučila vrlo brzo „pregaziti“ obećanjem o širenju obuhvata korisnika doplatka za djecu.

Ministrica bi trebala znati da se prava reguliraju zakonima, a mi nacrt zakona koji bi to trebao regulirati nismo ni čuli ni vidjeli. Čak dapače, SDP je predložio svoj  koji je vladajuća većina odbila.

Svojim komentarom kojim se osvrnula na proces koji se vodi povodom obiteljskog nasilja za koje je optužen župan Tomašević rekla je, ne samo sve o svom radu u ministarstvu (koje je nadležno i za skrb o žrtvama obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama), već i o svom svjetonazoru jer je zapravo poručila svim ženama što osobno čelna osoba tog sektora misli o nasilju, rodno nametnutim ulogama, ulozi žena u društvu i njihovoj zaštiti.

Nisu to svi propusti i grijesi nečinjenja Nade Murganić. Tu su još i strmoglavi pad broja posvajanja od početka njezinog mandata u zemlji u kojoj veliki broj djece čeka odluku koja će im promijeniti život, dok, paradoksalno, nebrojeno velik broj parova čeka realizaciju posvojenja. Tu je i proces deinstitucionalizacije, koji na najhumaniji način rješava pitanje nastavka života osoba s invaliditetom u organiziranom stanovanju za kojeg brojke pokazuju da ne samo stagnira, već se i proces vraća unatrag.

Previše je toga što se može navesti i zato nećemo dalje ići u nabrajanju jer, konačno, teško da bi itko mogao bolje, s manje riječi, a istodobno sadržajnije reći nešto o sustavu socijalne skrbi, radu ministarstva nadležnog za to područje, mjerama za demografsku obnovu, ali i ukupnom načinu funkcioniranja i rada ove Vlade, kao što je to jučer učinio sada već bivši državni tajnik Marin Strmota.

Zato vas mi u SDP-u oboje ostavljamo sudu javnosti, vašoj vlastitoj svijesti i savjesti s očekivanjem odgovora na pitanja o odgovornosti, skrbi, odnosu prema povjerenom poslu i zadaćama te poštovanju građana ove zemlje.