Mrsić: Mladi recite poslodavcima da na vas imaju olakšice, “Garancija za mlade” vaša je prilika za posao, vježbeništvo ili obrazovanje

‘Garancija za mlade’ prilika je da mlade ljude zadržimo u Hrvatskoj. To je vjera da ćemo ih zaposliti i da ćemo sačuvati našu radnu snagu. Da zaustavimo odlazak mladih, moramo im stvoriti priliku da rade. To radimo. ‘Garancija za mlade’ jamči posao, vježbeništvo ili obrazovanje osobama do 30 godina u roku 4 mjeseca“, poručio je danas Osječankama i Osječanima Mirando Mrsić, SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava.

Danas je održana javna tribina u organizaciji gradske organizacije SDP-a Osijek na temu “Garancija za mlade”. Pod sloganom “Uči, radi, napreduj” SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, održao je polusatnu prezentaciju kojom je istaknuo mogućnosti za mlade koji se žele aktivirati na tržištu rada – od poticaja za samozapošljavanje, prekvalifikaciju, dodatno obrazovanje i vježbeništvo do olakšica za poslodavce.

“Želimo da mladi pronađu posao, zarade za stanovanje i imaju mogućnost osnovati obitelj. To je zadaća svih nas. Zato smanjujemo stopu nezaposlenosti, a milijarda kuna iz EU fondova u tome nam pomaže”, naglasio je Mrsić. Također, osvrnuo se na dosadašnje rezultate ovih politika poručivši kako preko 60% mladih osoba ostaje raditi na radom mjestu nakon stručnog osposobljavanja. “Podigli smo naknadu za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa s 1600 na 2400 kuna. Sustavno raste zapošljavanje posredovanjem HZZ-a. Gotovo 50% novozaposlenih su mlađi od 30 godina”, pojasnio je.

Po navodima ministra, “Garancija za mlade” osim 25.000 kuna za samozapošljavanje osoba do 30 godina,
uključuje i znatne pogodnosti za poslodavce. Fiskalna olakšica prilikom zapošljavanja mladih za poslodavce koji zaposle osobe do 30 godina iznosi 17,2%. “To je oslobođenje obveze obračunavanja i uplate doprinosa na plaću, odnosno najnovija mjera koja se provodi od 1. siječnja 2015. To je znatan plus za poslodavce, a vi mladi ih možete na te prednosti i upozoriti, recite im da na vas imaju olakšice”, istaknuo je.

Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika Osijeka i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan pohvalili su ovu mjeru. U uvodnom je pozdravu Borzan je građanima naglasila kako je inicijativa krenula iz Brisela, a SDP je ideju uspješno razradio i implementirao. “U Europskom parlamentu ova je mjera prepoznata kao hrvatska, jer je Hrvatska među prvim zemljama uvela ovakav model za rješavanje nezaposlenosti mladih, a sada smo primjer i za druge zemlje u EU”, naglasila je.

Nakon prezentacije građani su postavljali pitanja, a najviše je interesa bilo vezano za dodatno obrazovanje  i prekvalifikacija, odnosno mogu li se ponude iz “Garancije za mlade” kombinirati i kontinuirano iskoristiti. “Nama je cilj da vama povećamo šanse za zaposlenje, vi možete koristiti neke mjere istovremeno ili jednu za drugom. Cilj je da vas zaposlimo”, odgovorio je.

Nekoliko upita bilo je vezano uz zapošljavanje osoba starijih od 30 godina, na što je ministar poručio da poslodavci mogu tražiti olakšice ili se takvi nezaposleni nakon školovanja još uvijek mogu prijaviti za mjeru koja se odnosi na rad bez zasnivanja radnog odnosa. “Imali smo jednu gospođu iznad 51 godine koja je također bila ‘mrsićevac’. Radila je godinu dana za 1600 kuna i ostala je u toj tvrtki”, pojasnio je.

Poručio je kako je bez  sufinanciranja u 2014. zaposleno gotovo 90 tisuća mladih, što je po njegovim tvrdnjama najbolji rezultat u posljednjih 11 godina. “Želim motivirati mlade da dođu u zavod za zapošljavanje po informacije i da vide sve mogućnosti koje im se nude. Iskoristite priliku, iskoristite poticaje koje vam nudimo. Želimo da ostanete u Hrvatskoj, jer to je jedini način da se krećemo naprijed”, zaključio je.