Mrsić: Ova Vlada krade mirovinu hrvatskim građanima i to je nedopustivo

  “Jučer predstavljeni Program nacionalnih reformi je u principu slika i prilika nerada ove Vlade. Jasna poruka ove Vlade je da namjerava provesti reforme na štetu građana i da u potpunosti zanemaruju uvjete u kojima danas žive i rade građani Hrvatske. Mjere koje su predložene idu za time da unište sustav socijalne sigurnosti, sustav radnih odnosa i da omoguće da poslodavci i kapital u Hrvatskoj imaju još veće profite,” poručio je danas Mirando Mrsić, SDP-ov saborski zastupnik na konferenciji za medije.

  “Mjere koje su predviđene imat će za posljedicu lošiji materijalni i socijalni položaj radnika jer kao što znate počinju se rastakati temelji socijalne države, mirovinski sustav, zdravstveni sustav, sustav socijalne sigurnosti, dječjeg doplatka, plaća dakle sve ono što je činilo Hrvatsku jednom socijalnom državom. Istovremeno Vlada uopće ne spominje probleme u našem društvu i tržištu koji nisu tako jednostavni kao oni problemi jučer s daljinskim upravljačem, koji su izuzetno komplicirani i teški, a to je pitanje segmentacije tržišta rada, minimalne plaće, zaštite na radu, položaja žena na tržištu rada, sva pitanja koja Europska Komisija jasno adresira, a u ovom programu nema riječi o tome”, naglasio je Mrsić.

  “Vlada na najokrutniji način se obračunava sa ženama i to ženama starije životne dobi jer ovo što predlaže u mirovinskom sustavu i zdravstvu ide direktno na štetu položaja žena na tržištu rada. Umjesto donošenja strateških smjernica, kako ćemo zaposliti žene, posebno dugotrajno nezaposlene žene na tržištu rada, Vlada nam servira penalizaciju prijevremenog umirovljenja, produženje dobi za odlazak u mirovinu. Mjere se prelamaju preko onih koji su najugroženiji, žena, siromašnih i sve to govori da ova Vlada ne radi u interesu građana RH”, rekao je.

  “Kada je riječ o politici plaća žalosno je da se ona svodi samo na politiku plaća u javnom sektoru, a da ne zahvaća i privatni sektor što govori da Vlada nema ideju kako riješiti politiku plaća u Hrvatskoj jer ne želimo da imamo građane i radnike koji su drugog reda, slabo plaćeni. U isto vrijeme Vlada s ni jednom mjerom ne pokazuje kako će otvoriti radna mjesta u Hrvatskoj”. – Mirando Mrsić

  “Najveća glupost u ovom programu je jedinstveni kolektivni ugovor za državne i javne službe. Samom tom najavom Vlada očito, ili ne razumije, ili onaj koji je pisao ne zna naš sustav kolektivnog pregovaranja, jer to je način prema kojem se ne može u Hrvatskoj u našem zakonodavnom okviru biti potpisan. Vlada za njega ne može dobiti potpise svih sindikata koji sudjeluju u pregovorima, a možda je to i cilj Vlade da uništi kolektivno pregovaranje pa da se vratimo u sustav prije 2011. kada je taj sustav bio netransparentan i neprovediv”, istaknuo je Mrsić.

  “Mirovinska reforma tiče se svih građana RH. Ne bih se oteo dojmu da ovdje mirovinsku reformu nisu pisali naši stručnjaci, nego stručnjaci iz Njemačke iz IFO instituta. Naime, dob za umirovljenje pomiče se za skoro 10 godina. Mi jesmo predvidjeli u Zakonu da usklađenje dobi za odlazak u mirovinu kreće 2030. kreće, uvažavajući i položaj žena, ali tada smo to vrlo jasno argumentirali i pred Komisijom, da je naša prosječna životna dob 5 godina kraća nego u zemljama EU, da nemamo iste uvijete rada, da nemamo istu zaštitu na radu i da stoga treba u Hrvatskoj razviti sustav profesionalne rehabilitacije, sustav prekvalifikacije, kontrole provođenja zaštite na radu, suzbijanja rada na crno i da tek kada se ispune ti uvjeti možemo krenuti u produženje dobi za mirovinu”. – Mirando Mrsić

  “Navodi ministrice rada koja govori da smo mi između 11 zemalja koje provode produženje dobi, imate tablice koje sam vam podijelio i koje vrlo jasno pokazuju da se takvo produženje prije 2030. godine se provodi samo u zemljama s visokom prosječnom životnom dobi i visoke produktivnosti. To se provodi jer se želi ukrasti građanima 3-5 godina uživanja u mirovini jer mi do 2025. nećemo dostići prosječnu životnu dob Europljana. Ova vlada HDZ-a i MOSTA ukrast će te godine našim građanima. To je kao da vam je netko uzeo 10-15% mirovine odnosno isto kao da vam je mirovina smanjena za 220-330 kuna mirovine mjesečno. Isti takav vremenski okvir ima Njemačka što samo govori da je ovo pisano u Njemačkoj, a ne u našim institucijama”, objasnio je Mrsić.

  “Nije samo to prepisano, nego i prijevremeno umirovljenje jer je isti postotak penalizacije za prijevremeno umirovljenje u Hrvatskoj i u Njemačkoj. To također jasno pokazuje da je ovo pisano u IFO institutu, a ne u Hrvatskoj. Ovo služi samo tome da se za socijalna davanja i mirovine u Hrvatskoj izdvaja manje, da se još više ide na korist kapitala”. – Mirando Mrsić

  Zastupnik Mrsić podsjetio je na apokaliptične izjave ministrice rada da će mirovine u Hrvatskoj biti 20 posto prosječne plaće, što je neistina. “Ako se pogleda izračun naših stručnjaka, onda se vidi da je mirovinski sustav u Hrvatskoj stabilan, da ćemo imati milijun i 200 tisuća umirovljenika kao konstantu i da ono što moramo napraviti je povećati broj zaposlenih. U ovom programu niti riječi o tome. Također, jasno smo pokazali da će mirovine 2030. i dalje biti oko 60 posto prosječne plaće ako za drugi stup opet izdvojimo opet onaj dodatak koji imamo u prvom stupu, ako se povećaju izdvajanja u drugi stup i tako dalje. O tome nema ništa u ovom programu, a to je zalog sigurnosti našeg mirovinskog sustava. U programu također nema sustava profesionalne rehabilitacije, prekvalifikacije, sustav kvalifikacija koje se dobiju radom, sustav borbe protiv rada na crno. Upravo suprotno, po nekim indikacijama izgleda da se želi ukinuti sustav profesionalne rehabilitacije i sustav jedinstvenog tijela vještačenja, što je zalog da ovaj sustav funkcionira”, objasnio je Mrsić.
  “Vlada navodi da moramo povećati penalizaciju i onemogućiti građane da idu u prijevremenu mirovinu, kao da oni to žele. Većina njih je otišla u prijevremenu mirovinu jer su izgubili radno mjesto, jer se ne mogu zaposliti i jer ih poslodavci ne žele. Tko će biti odgovoran kada krenu najavljivane privatizacije javnih poduzeća pa poslodavci počnu u restrukturiranju otpuštati starije radnike? Tko će biti kriv ako ti radnici završe na ulici skupljajući smeće da prežive? To niste predvidjeli u ovom programu”, naglasio je zastupnik Mrsić.
  “Smatramo da su ove odluke Vlade sramotne I da neće dovesti do stabilizacije nego obrnuto do destabilizacije tržišta rada, zdravstvenog I mirovinskog sustava. SDP smatra da Vlada ovim programom mjera podcjenjuje hrvatske građane, podcjenjuje hrvatske radnike jer smatra da će ovim odlukama omogućiti da poslodavci bolje posluju, ali srušit će cijenu rada u Hrvatskoj i radnika kao onoga koji pokreće hrvatsko gospodarstvo. Vlada umjesto da kreira nova radna mjesta, ona stabilizaciju proračuna radi na štetu građana, što je neprihvatljivo za Vladu koja je bi trebala biti Vlada građana, a ne Vlada poslodavaca i kapitala”, zaključio je Mrsić.