Mrsić: Ova Vlada očito nije vlada građana, nego vlada poslodavaca i krupnog kapitala

“Sudeći prema najavama o uvođenju devetsatnog radnog vremena i o ukidanu plaćene stanke za ručak, nakon napada na medije, represivni aparat, zdravstveni sustav i socijalna prava, očito je da je ova Vlada odlučila napasti i radno zakonodavstvo, uvjete rada radnika u Hrvatskoj i radnička prava,” poručio je danas Mirando Mrsić, saborski zastupnik SDP-a.

“U Hrvatskoj je umjesto poboljšanja životnog standarda pokrenuta konzervativna revolucija i demontaža socijalne države. Naime, očito je da Vlada namjerava uvesti praksu neplaćanja stanke, a čini mi se da se iza takvih najava u pozadini krije namjera izmjena Zakona o radu, što ne bi nimalo čudilo s obzirom na to da je u dosadašnjim potezima Vlade jasno da se sve mjere poduzimaju na štetu građana Hrvatske. Što je sljedeće? Smanjenje otpremnina i smanjenje otkaznih rokova? Uništavanje socijalnih i radničkih prava je očito ono što je ova Vlada pokrenula u Hrvatskoj kada je govorila o reformama,” naglasio je Mrsić.

“Gospodo iz Vlade, ako želite mijenjati Zakon o radu, ukidati plaćenu pauzu smanjivati otpremnine i otkazne rokove, javno to recite građanima. Da li želite da Hrvatska bude dolina suza, da imamo siromašne radnike na nisko plaćenim poslovima ili želimo radnike koji su dobro plaćeni na visoko produktivnim poslovima?” – Mirando Mrsić

“Žalosno je da nakon toliko vremena Vlada koja se zaklinjala u reforme još uvijek nije prezentirala ikakve naznake cjelovitih reformi, nego pušta “probne balone” koji svi idu na štetu prava građana, na štetu onih koji upravo nose cijeli sustav. Pozivam Vladu da umjesto iscrpljivanja građana nerazumnim prijedlozima i vlastitom nesposobnošću jasno odredi koje reforme želi provesti i na koji način,” istaknuo je Mrsić.

“Skrivati se iza EU te građanima objašnjavati da je to usklađivanje s EU je obmana. Ne postoji direktiva EU o plaćenoj pauzi i stoga ministrica uprave obmanjuje javnost. Znakovito je da umjesto ministrice rada o izmjenama Zakona o radu govori ministrica uprave, a potpredsjednik Vlade zadužen za taj resor kaže da nema o tome pojma. Pozivam ministricu uprave i ministricu rada da objasne koja je to direktiva EU s kojom se moramo uskladiti da bi u Hrvatskoj bila neplaćena pauza za ručak. Točno je da u nekim zemljama EU pauza za ručak nije u Zakonu o radu, ali je u kolektivnim ugovorima i to je ono što i u Hrvatskoj želimo promovirati. Sasvim sigurno da Vlada mora objasniti građanima na koji način želi provesti reforme, a te reforme ne smiju ići na štetu prava građana niti socijalne države,” rekao je Mrsić.

“Gospodo, vrijeme je da se dogovorite, vrijeme je da građanima kažete što mislite ili da odstupite i date mogućnost da ovu državu vode oni koji znaju, koji su ju u zadnje 4 godine izvukli iz recesije i omogućili gospodarski rast, a nisu dirali socijalna prava građana. Ova Vlada koja je sada na vlasti očito nije vlada građana, nego vlada poslodavaca i krupnog kapitala,” zaključio je Mrsić.