Nađ: Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata na tragu SDP-ovog zbog kojeg se dizao šator

    Sabor je u četvrtak donio Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Za zakon je glasalo 107 zastupnika, 16 ih je bilo protiv a pet suzdržano.

    Po novom zakonu sveobuhvatno se reguliraju prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, a iz Ministarstva hrvatskih branitelja očekuju oko 2500 novih korisnika prava u punoj primjeni zakona.

    “I dalje ministar Medved ponavlja da 25 godina od završetka Domovinskog rata nije postojao adekvatan okvir za civilne stradalnike, kao da je on spavao zimski san tih 25 godina pa nema nikakve veze s tim. Samo da podsjetim da je HDZ od prvih parlamentarnih izbora do sada bio na vlasti 23 godine i mogao je odmah po završetku Domovinskog rata donijeti sveobuhvatan Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata”, rekla je Vesna Nađ.

    “Ali, nemojmo se zavaravati, to nije HDZ-u bio prioritet pa im nije smetalo što se 12 puta mijenjao Zakon o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Prioritet je bilo zatrti svaku inicijativu koja je dolazila iz SDP-a. Kad smo u mandatu Vlade SDP-a izradili nacrt prijedloga zakona upravo su iz krugova bliskih ministru dolazile najveće kritike Fredu Matiću da će Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata izjednačiti žrtvu i agresora. Hajka iz šatora bila je jača od glasa razuma.”

    Očito je da sada neće biti šatora ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, ističe, jer samo HDZ to zna. Klub SDP-a je unatoč ovim primjedbama podržao donošenje Zakona, jer je on na tragu onoga prijedloga zakona koji smo predlagali u mandatu Vlade SDP-a i jer civilne žrtve zaslužuju da im konačno kao društvo priznamo patnju kojoj su bili izloženi i adekvatno ih moralno i materijalno obeštetimo.