Nova turistička slika Hrvatske – odstrel domaćih životinja

Savjet za poljoprivredu i hranu SDP-a zgrožen je izdavanjem rješenja Ministarstva poljoprivrede kojim se lovačkim društvima nalaže trajno uklanjanje „podivljalih“ domaćih životinja (goveda, ovaca, magaraca, konja i koza) radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore.

Nažalost jedna od novih turističkih slika na otoku Pagu, u dubrovačkom zaleđu, ali i još nekim područjima u Republici Hrvatskoj je slika ubijenih krvavih domaćih životinja. Prava turistička promocija nema šta.

Ovom prilikom podržavamo apel udruge Prijatelji životinja Ministarstvu poljoprivrede da prestane sa suludim odstrelom i provede postupak udomljavanja nezbrinutih životinja. Predlažemo da Ministarstvo odredi neke od, nažalost brojnih, ispražnjenih farmi kao karantenu, tamo provede ispitivanje zdravstvenog stanja životinja a nakon toga ih daruje poljoprivrednicima. Na primjer onima s Banije ili nekog drugog područja koji su zbog teške situacije bili prisiljeni napustiti proizvodnju. Svjesni smo da ovakve aktivnosti zahtijevaju i određena financijska sredstva, ali kad vidimo na što sve Ministarstvo bespotrebno troši novac smatramo da bi ova aktivnost bila opravdana.

Nesavjesnih vlasnika ili posjednika, koji životinje ostavljaju na milost i nemilost, će biti i u budućnosti te se mora pronaći rješenje za održavanje istih na životu, a ne ih bešćutno ubijati.