Davor Bernardić o aktualnim temama

  O osnivanju udruga

  “SDP-ovke i SDP-ovci  su članice i članovi raznih udruga. Oni su Hrvati, Srbi, muslimani, katolici, pravoslavci, agnostici, ateisti…

  Ono što je najvažnije SDP nikada nije dijelio ljude, niti po vjerskoj, niti po nacionalnoj, niti po bilo kakvoj drugoj osnovi i to će, dok sam ja predsjednik, uvijek biti tako. Na pristupnicama za SDP nema ni vjeroispovijesti, ni nacionalnosti. Dobrodošli su svi koji imaju kvalitetnu inicijativu i kvalitetan prijedlog.

  Raznolikost je snaga SDP-a.

  Osnivanje udruge Kršćanski socijaldemokrati je pojedinačna inicijativa. SDP ne osniva udruge, a svaki član, kao i svaki građanin, ima temeljne ljudske slobode i to je ono za što se zalažemo. Najbitnije je da ne krši zakone ove zemlje, ustavni poredak i statut SDP-a.

  Pravo pojedinca i sloboda pojedinca je ono što zastupamo. SDP nikada, to ću ponoviti, nije dijelio ljude ni po vjerskoj, ni po nacionalnoj, ni po bilo kakvoj drugoj osnovi, niti po osnovi seksualne orijentacije i dok sam ja predsjednik SDP-a takvih podjela neće ni biti.”

  O spinovima iz redova HDZ-a

  “Pozivam Plenkovića da odgovori jasno na pitanja: tko je pisao Lex Agrokor, tko je lagao, kako je moguće da premijer jedne zemlje utječe na represivni sustav i može diktirati tajming uhićenja i pozivam ga da konačno izađe pred hrvatsku javnost, da odgovori na pitanja i da prestane bježati i skrivati se.

  Povjerenstvo mora nastaviti raditi i pozvati sve aktere ove, za Hrvatsku, tužne priče, koja prijeti da će u Hrvatskoj biti izgubljeno svako peto radno mjesto. Neizvjesna je i budućnost umirovljenika, zbog gubitka mirovinskih fondova.

  Ne nasjedajmo na spinove HDZ-a. Javnosti je vrlo jasno što se događa – u javni prostor se guraju lažne i nebitne informacije, kako bi se prikrila prava istina. Istraga će sve pokazati.

  Činjenica je da, otkada su nam diplomati na čelu države, nikada nismo imali gore odnose sa susjedima i žao mi je što su nas prevarili kad smo došli na sastanak u Banske dvore. Rekli su da ćemo riješiti problem sa Slovenijom – bilateralno, da će se dogoditi sastanak sa Cerarom. Nakon toga Cerar ne dolazi u Zagreb i izgleda da smo sve dalje od rješavanja spora. Uvijek se zalažemo za dijalog, ali nikada za izdaju nacionalnih interesa.

  SDP je za dijalog, ali ne i za izdaju nacionalnih interesa! To ova Vlada mora shvatiti i neka se počne tako ponašati.”

  O razgovorima s umirovljenicima

  “Istina je da ovih dana intenzivno razgovaram s predstavnicima udruga umirovljenika, umirovljeničkih stranaka, Matice umirovljenika i sa sindikatima, jer želimo slijedeći tjedan izaći sa prijedlogom rješenja za izjednačavanje ”starih” i ”novih” umirovljenika, da se ne dogodi da oni koji su išli u mirovinu i uplaćivali u drugi mirovinski stup od slijedeće godine imaju 27% manje mirovine. Zalažemo se za ravnopravnost i solidarnost. Zalažemo se da novi umirovljenici nemaju manju mirovinu, čime bi bili obespravljeni.

  SDP radi na tom prijedlogu rješenja, to je ono što je ključno. Moramo spriječiti problem prije nego on eskalira.”