Odbor za migracije, izbjeglice i raseljene osobe Vijeća Europe usvojio Hajdukovićevo izvješće o pravima i obavezama NVO koje pomažu migrantima u Europi

  Na današnjoj virtualnoj sjednici Odbora za migracije, izbjeglice i raseljene osobe Parlamentarne skupštine Vijeća Europe usvojeno izvješće izvjestitelja Domagoja Hajdukovića, potpredsjednika Grupe Socijalista, demokrata i zelenih, o pravima i obavezama nevladinih organizacija koje pomažu migrantima u Europi.

  Naime, tijekom vrhunca migrantske krize, brojni NVO-ovi su pomagali i još uvijek pomažu migrantima koji se često suočavaju s katastrofalnim humanitarnim uvjetima, krijumčarima i brutalnošću kao i raznim drugim vidovima iskorištavanja. Cilj ove rezolucije jest jasno regulirati prava, ali i obaveze NVO-ova koji pomažu migrantima kako bi se maksimalizirao njihov rad u suradnji s vlastima, a sve u cilju poboljšanja humanitarnih uvjeta s kojima se suočavaju migranti kao i poštovanja njihovih ljudskih prava i poštivanja međunarodnog prava koje se odnosi na izbjeglice, prognanike i raseljene osobe.

  Također, rezolucija se bavi i sprječavanjem korištenja NVO-a kao paravana za ilegalne aktivnosti, krijumčarenja ljudi i drugih vidove iskorištavanja migranata.

  U svom završnom obraćanju Odboru, Hajduković je naglasio kako su NVO partneri vladama i državama u humanom nošenju s migrantskom krizom, poštivanju ljudskih prava i humanitarnim problemima s kojima se susreću.

  Zbog nekih loših iznimki cijeli nevladin sektor ne smije biti stigmatiziran kao nešto u pravilu loše što kompromitira suverenitete europskih država, već se njegovi napori u humanitarnom i drugom radu trebaju prepoznati i poticati. Istaknuo je da je ova rezolucija mali korak u tom smjeru.

  Hajdukoviću je ovo treća rezolucija migrantske tematike koju brani pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe.