Održana 11. izborna konvencija Foruma mladih SDP-a

  Forum mladih SDP-a Hrvatske u subotu 23. studenog 2019. godine održao je XI. Izbornu konvenciju u Novinarskom domu. Tom prigodom Konvenciju su pozdravili i predstavnici drugih politički bliskih pomladaka, Marija Kukić predsjednica Mladih HSS-a i Marta Ana Cesar potpredsjednica Mladih Glasa. Zatim potpredsjednica Europske organizacije mladih socijalista i socijaldemokrata Catalina Stefanescu te predstavnici srodnih stranaka iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Mnogobrojni dužnosnici i dužnosnice iz SDP-a također su dali podršku Forumu mladih, a poseban motivacijski govor održao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, i sam bivši predsjednik Foruma mladih.

  “Prva lekcija koju sam u Forumu naučio je da politika nisu samo sastanci, skupovi i rasprave o politikama, naučio sam da su politika i druženje, sklapanje prijateljstava, ali i da prije svega u politici moraš biti čovjek,” rekao je Bernardić, istaknuvši da su mladi budućnost i jedina šansa za Hrvatsku i tu je uloga države velika – da im osigura dostojan i dobro plaćen posao kao i krov nad glavom.

  “Neće biti dovoljne samo mjere za poticanje kupnje stanova, jer onaj tko nema posao ne može kupiti stan. Trebamo izgraditi stanove za najam kako bi mladi ljudi mogli ostati ovdje i živjeti život dostojan čovjeka,” istaknuo je Bernardić.

  Na Konvenciji je izabrano novo rukovodstvo. Drugi mandat nastavila je predsjednica Biljana Gaća, uz potpredsjednike Hrvoja Novaka i Kristiana Čarapića. Izabran je i Glavni tajnik Luka Zrinski te članice i članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora. Osim izbornog karaktera, Konvencija je imala i više političkih poruka. Svi prisutni u dvorani fotografirali su sa znakom podrške i poziva na štrajk u ponedjeljak, koji organiziraju prosvjetne radnice i radnici.

  Na Konvenciji je donesena i Rezolucija o nasilju nad mladima i prekarnom radu u kojoj Forum mladih SDP-a jasno detektira ključne višestruke oblike nasilja nad mladima, ali i drugim članicama i članovima društva, posebno onog koji vrši sustav.

  “O nasilju treba govoriti jasno i glasno, razlog je vrlo jednostavan. U društvu nasilja bilo tko od nas može postati i biti žrtva. U društvu nasilja razara se povjerenje, stabilnost, sigurnost. U takvom društvu nema napretka,” poručili su iz Foruma mladih. Drugi dio Rezolucije govori o eksploataciji mlade radne snage kroz nesigurne oblike rada, iskorištavanje studentskih ugovora od strane poslodavaca, niske cijene rada i sl.

  “Prekarni rad najviše se očituje u broju ugovora o radu na tri mjeseca, što je 8,4% radne snage u Hrvatskoj u 2016., a struktura prekarijata prema dobi: 47% su osobe do 29 godina (svaki drugi prekarni radnik je mlada osoba!). Prekarni rad čini 8,4% zaposlenosti u RH – Hrvatska prednjači pred EU, dok je prosjek EU 2,3%. Bez stalnog posla i materijalne sigurnosti i tržište i sustav prisiljavaju mlade na odgodu rješavanja stambenog pitanja, osamostaljenja i/ili zasnivanja obitelji te održava apatiju i nesigurnost.”

  Mlade socijaldemokratkinje i socijaldemokrati su osim iznošenja problema, iznijeli i nekoliko prijedloga rješenja, koji su detaljnije izneseni u samoj Rezoluciji. Predsjednica Foruma mladih SDP-a poručila je da će Forum mladih više nego ikad stajat u obrani svih manjina, obespravljenih, eksploatiranih i osiromašenih građana i građanki, posebice mladih ljudi.

  “Svojim mladenačkim buntom i argumentiranom kritičnošću isticat ćemo nepravdu i nuditi rješenja i svoja promišljanja. Stoga, svim nastojanjima koja žele umanjiti ljudska prava, koja ne cijene rad, ne štite slabijeg i koja ugrožavaju druge i drugačije, jasno poručujemo – neće vam to proći!“ istaknula je Gaća.