Održana tribina na temu zaštite djece od seksualnog zlostavljanja

Akcijska radna grupa SDP-a za socijalnu politiku i demografiju i  Forum žena SDP-a   Grada Zagreba organizirali su u petak, 18. svibnja 2018. u središnjici stranke,  tribinu pod nazivom “Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja”.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2016. godini 204 osobe su prijavljene protiv kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, procesuirano je 106 slučajeva, a 94 osobe proglašene krivima. Od tog broja, njih 20 je osuđeno na rad za opće dobro.

Zaštita djece u Republici Hrvatskoj i ostvarivanje prava na njihovo sigurno odrastanje, prioritet je SDP-a. Akcijska radna grupa za socijalnu politiku i  demografiju ovu temu obrađuje već nekoliko mjeseci u suradnji sa najvećim stručnjacima  iz područja kaznene i obiteljske tematike, psiholozima i stručnjacima iz područja zaštite dječjih prava. Otvaranjem ove vrlo važne teme približili smo se odgovoru na pitanje treba li Hrvatskoj poseban zakon kojim će se odgovoriti na sve oblike seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika.

Tribinu na temu zaštite djece od seksualnog zlostavljanja održala je Dušica Popadić, osnivačica i direktorica Incest trauma centra u Beogradu te nositeljica ugledne nagrade “World of Children Award”, u svijetu poistovjećene s Nobelovom nagradom za zagovaranje prava i dobrobiti djece.

Cilj SDP-a je pronaći kvalitetna rješenja i modele za poboljšanje  sustava zaštite djece od seksualnog zlostavljanja, uvažavajući iskustva drugih zemalja, naročito onih koji imaju posebne, tzv. “anti-pedofilske” zakone, te potaknuti raspravu stručnjaka i zainteresirane javnosti na ovu temu.