Okrugli stol: Pravosuđe mora biti učinkovitije

  “Korupcija se u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom i prema podacima Transparency internationala na ljestvici percepcije korupcije zadnje tri godine tonemo među sve korumpiranije zemlje na svijetu”, upozorio je na početku današnjeg Okruglog stola o temi budućnosti pravosuđa u Hrvatskoj predsjednik SDP-a Davor Bernardić te dodao kako serije korupcijskih skandala ne govore samo o slabostima ljudskog karaktera i teretu naslijeđenih navika već su i dokaz da se radi o sistemskoj pojavi koja se prelijeva na sve sfere društva.

  “Najkorumpiranije zemlje na svijetu su upravo one koje imaju najlošije pravosuđe. Velika korupcija i loše pravosuđe idu ruku pod ruku”, istaknuo je Bernardić i nastavio kako su upravo zbog tih procesa koji su dugotrajni i često bez krajnjeg rezultata građani izgubili vjeru u institucije naše zemlje – pravosuđe, DORH, predsjednicu, Vladu.

  “Pravo mora biti jednako za sve. Pravosuđe mora biti u službi zakona, a ne iznad zakona i mora biti u službi građana, a ne iznad građana”, rekao je Bernardić i zaključio kako su to stvari za koje se vrijedi boriti i sada i u budućnosti.

  “Današnja rasprava pokrenuta je u cilju provođenja reforme pravosuđa koja je ovom društvu nužno potrebna”, rekao je moderator današnje rasprave i predsjednik SDP-ovog Savjeta za politički sustav Josip Kregar.

  “Činjenica je da se stanje u pravosuđu tematizira od izbora do izbora, a u međuvremenu se mjere poduzimaju stihijski”, upozorio je na početku svog uvodnog izlaganja prof.dr. Alan Uzelac i dodao kako je Hrvatska na zadnjem mjestu Europske unije po indikatorima društvenog povjerenja u pravosuđe.

  “Pravosuđe i dalje boluje od tranzicijskih bolesti jer funkcionira na istim oblastima na kojima je funkcioniralo 70-ih i 80-ih godina dok novi trendovi upravljanja postupcima postaju glavnom temom u procesnim diskusijama u razvijenim zemljama”, istaknuo je Uzelac te zaključio kako to u Hrvatsku još nije stiglo i naglasio kako kod nas prevladava hiperpozitivizam i pravni nihilizam.

  “Pravosuđe je slika našega društva i simptomi su opće društvene krize”, zaključio je Uzelac i naglasio kako nas mora zabrinjavati i činjenica da se kriza na jednak način postoji zadnjih 20 godina.

  Prof.dr. Mihajlo Dika naglasio je još jednom kako se nitko sustavno ne bavi stanjem u pravosuđu.

  “Imamo institute za svašta, a nemamo za pravosuđe. Institut bi se sustavno i znanstveno bavio pravosuđem i podacima o njemu”, kazao je Dika.

  “Kada govorimo o pravosuđu, pitanja i problema je napretek. Gdje god da zagrebete naiđete na problem. Pitanja učinkovitosti, transparentnosti, imovinskih kartica, kvalitete odluka”, rekao je na početku svog obraćanja SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin te napomenuo kako je Europski sud za ljudska prava nekoliko puta u zadnjih godina ukinuo odluke nižih sudova jer u presudi nedostaju razlozi na kojoj se temelje odluke.

  “Problem izbora i odgovornosti riješen je izmjenama zakona, a rezultat je da je postupak jednako zatvoren, netransparentan i neučinkovit”, istaknuo je Grbin te zaključio kako kontrole transparentnosti rada nema, imovinske kartice su i danas neobjavljene, a kontrola koja tijela provode je neadekvatna. Rješenje pronalazi u prijenosu tih ovlasti sa Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća na jedno neovisno tijelo.