Osnovan Savjet za branitelje SDP-a: „Ni jedna osoba, niti jedna stranka nema „bjanko mjenicu“ na Domovinski rat“

Danas je u središnjici Socijaldemokratske stranke Hrvatske održana prva sjednica SDP-ovog Savjeta za branitelje, kojeg vodi umirovljeni pukovnik HV-a Vinko Kovačić. U uvodnom dijelu sjednice Savjeta okupljenim članovima obratio se predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, koji je naglasio značaj osnivanja Savjeta i cjelokupne komunikacije SDP-a s braniteljskom populacijom, te se zahvalio svima okupljenima na dolasku.

“U posljednjih godinu dana obišao sam Hrvatsku nekoliko puta i na terenu sam uvijek mogao čuti pitanje o osnivanju Savjeta za branitelje. Nakon Konvencije, 10. ožujka, i nakon izbora novih županijskih rukovodstava, donijet ćemo odluku o osnivanju Savjeta za branitelje u svakoj županiji. Ranije smo radili ankete na terenu koje su pokazale da su, primjerice, samo u Zagrebu, 10 posto naših članica i članova bili sudionici Domovinskog rata. Dakle, potreba za Savjetom itekako postoji.”

Dodao je kako je HDZ na pitanju branitelja uvijek pokušavao imati monopol.

“Ta je tema za nas važna. Nije prva, ali je zaista važna i o njoj kao stranka imamo što za reći. Uostalom, mnogo je naših i istaknutih i manje istaknutih članova sudjelovalo u Domovinskom ratu i branilo ovu zemlju kad je bilo najteže. To nije nikakvo busanje u prsa već činjenica.”

Vinko Kovačić, predsjednik Savjeta u svom je uvodnom izlaganju trasirao glavne crte SDP-ove politike prema braniteljima:

“Hrvatski branitelji su nestranačka kategorija koja se u Domovinskom ratu nije borila za stranke nego za slobodnu Hrvatsku. U Vladi premijera Milanovića dvostruko više ratnog staža imali su ministri SDP-a Jakovina,Jovanović,Matić,Kotromanović…, nego ministri u HDZ-ovim, tzv. „domoljubnim“ vladama nakon nje.”

Kovačić je rekao kako je SDP uvijek, kao velika hrvatska stranka, imao jasan stav o obrambenom Domovinskom ratu i doprinosu hrvatskih branitelja za slobodu Hrvatske.

“Svima onima kojima nije cilj kontrola braniteljske populacije preko sinekurama nagrađenih vođa  onih posebno grlatih braniteljiskih udruga, SDP se obraća politikom za branitelje. Temelj te politike je branitelj, pojedinac bez obzira je li član stranke, udruge,koji čin nosi,u kojoj je stranci,koje je nacionalnosti ili vjeroispovijesti…  Nama je u u fokusu osoba i ratni put!”

Istaknuo je kako “ni jedna osoba niti jedna stranka nema „bjanko mjenicu“ na Domovinski rat niti na hrvatske branitelje“.

Uz dnevno- aktualna zbivanja u braniteljskoj populaciji SDP-ov savjet za branitelje baviti će se:  promicanjem istine o Domovinskom ratu, integracijom branitelja u društvo te skrbi o društvenom statusu i zdravlju branitelja.

Članovi Savjeta su: Petar Stipetić, Predrag Matić, Franko Vidović, Alen Prelec, Goran Vuković-Vuk, Zlatko Gareljić, Dražen Jakopec, Vesna Nađ, Željko Gavran, Anton Medvedović, Dinko Tamarut, Ante Kotromanović, a očekuje se uključenje i brojnih drugih istaknutih braniteljica i branitelja iz redova SDP-a.