Osnovan SDP-ov Savjet za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Osječko-baranjske županije

Danas je u Osijeku predstavljen SDP-ov Program za poljoprivredu. Predsjednik županijske organizacije SDP-a Domagoj Hajduković istaknuo je kako je Istok Hrvatske gospodarski devastiran, prvo u Domovinskom  ratu, onda privatizacijom i na kraju nebrigom.

„Naš nekad bogati kraj je danas sveden na demografsku bazu Zagreba, Njemačke i Irske.  Okosnica razvoja Slavonije, Baranje i Srijema bi trebala biti poljoprivreda i baš zato danas zainteresiranoj stranačkoj i općoj javnosti želimo predstaviti program na kojem je radio naš nacionalni Savjet za poljoprivredu”, istaknuo je Hajduković te predstavio novoosnovani županijski Savjet za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo na čelu s predsjednikom doktorom Bodakošem.

„Poljoprivreda je vrlo važna grana gospodarstva i mi u SDP-u ćemo se prema njoj tako i ponašati. Stoga ćemo u prvoj godini mandata odmah implementirati  5 žurnih mjera, kako bi odmah po dolasku na vlast pomogli našim poljoprivrednicima koje su razne HDZ ove Vlade i ministri doveli na neslavno zadnje mjesto u EU. Te mjere su: Isplata 100%-tnih izravnih potpora poljoprivrednicima u najkraćim rokovima i povlačenje svog raspoloživog novca iz EU fondova namijenjenih poljoprivredi i ribarstvu, smanjenje stope PDV-a na repromaterijal na 5%, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu s prioritetom na domicilne poljoprivrednike, uvođenje novog modela sustava potpora s naglaskom na male i srednje OPG – ove, te regionalizacija i poticanje preustroja u zadružni oblik povezivanja. Posebno bih istaknuo potrebu žurnosti donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer je zemlja osnovni resurs u poljoprivredi. Novim Zakonom ćemo osnovati potpuno neovisnu javnu instituciju koja će biti nositelj transparentnog i poštenog procesa upravljanja, dodjele i raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Zakonom ćemo omogućiti da domicilni mali i srednji OPG-ovi imaju pravo prvenstva zakupa i to po transparentnim i objektivnim kriterijima,“ istaknuo je Dražen Kurečić, predsjednik nacionalnog Savjeta.

„Osječko-baranjska županija je jedna od predvodnica biljne i stočarske proizvodnje i kao takva ima što reći i predlagati kada se predlažu mjere i izrađuje program na nacionalnoj razini. Smatramo da iskustva i znanja stuke iz naše županije mogu i moraju dati povratno značajan prilog stabilizaciji i razvoju poljoprivrede u Hrvatskoj i našoj županiji. Zbog toga prioriteti našeg rada uključivat će racionalno i efikasno gospodarenje poljoprivrednim zemljištem (17,4% najkvalitetnijeg zemljišta u RH se nalazi u našoj županiji), stabilizacija biljne proizvodnje u našoj županiji, razvijanje stočarske proizvodnje i slatkovodnog ribarstva, unaprjeđenje ruralne politike, proučavanje utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredu u županiji, korištenje šumskih potencijala i voda u funkciji razvoja gospodarstva“ rekao je Bodakoš i dodao da će SDP za svaki od navedenih prioriteta dati prijedloge rješenja u koji glavnu riječ treba voditi struka. Upravo su Sveučilište u Osijeku i njeni Poljoprivredni i Prehrambeno-tehnološki fakultet rasadnik stručnjaka koji treba koristiti.

„Želimo promijeniti odnos prema područjima države koje trebaju posebnu pažnju ali i odnos prema vlasti općenito. Zbog toga smo i predstavili naš program Slavonija 2030 kao posebni regionalni program razvoja jer je sasvim jasno da će bez strateških mjera i vizije razvoja istok Hrvatske dodatno opustjeti. Naši planovi i strategije nisu PR projekti nego jasni dokumenti koji artikuliraju mjere i poteze za svaki segment društva s ciljem osiguravanja poštene plaće za pošten rad i ugodan život u cijeloj Hrvatskoj“,  zaključio je Hajduković.