Ostojić o “aferi Radeljić”: “Iz njihovog priopćenja iščitavam nešto puno ozbiljnije”

  Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zatražio je očitovanje SOA-e te nadzor nad njezinim radom nakon optužbi bivšeg savjetnika predsjednice Republike Mate Radeljića o navodnim prijetnjama koje mu je, kako tvrdi, uputio jedan visokopozicionirani pripadnik agencije.

  Ranko Ostojić, predsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o "Aferi Radeljić":"Institucije koje bi morale štititi nacionalnu sigurnost su nažalost izvor skandala radi kojih građani gube povjerenje u iste. Konstruiranje novih afera ne može i ne smije biti izlika za nerješavanje ovih prošlih, otvorenih afera. Nastavit ćemo inzistirati na sazivanju sjednice Odbora."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Nedjelja, 23. prosinca 2018.

   

  “Gospodin Mate Radeljić tvrdi da je 5. prosinca bio izložen pritisku od strane djelatnika Sigurnosno obavještajne agencije. Bilo bi doista žalosno kad bi kadroviranje u Uredu predsjednice radila SOA”, rekao je Ostojić.

  “Međutim, proučavajući priopćenje SOA-e, iščitavam nešto ozbiljnije, a to je zašto se ta osoba (Radeljić) mogla uopće nalaziti u Uredu predsjednice. Zatražio sam odmah očitovanje SOA-e i nadzor, od Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti i stručni nadzor nad radom konkretnog djelatnika SOA-e. U ovom trenutku mi nije poznato da je podnesena predstavka Vijeću za građanski nadzor rada sigurnosnih službi koje bi sa svoje strane, bez utjecaja politike, moglo utvrditi eventualnu istinitost predstavke”, izjavio je Ostojić.

  Rekao je i da bez obzira na vjerodostojnost osobe koja, kako kaže, jednom rečenicom ili priopćenjem može pokrenuti lavinu interesa, “bez obzira što osobno mislim da takva osoba izriče eventualno i neistine, međutim i on ima pravo kao zviždač ukazati na problem i dobiti eventualnu zaštitu institucija”, rekao je još Ostojić.

  “I osobno sam bio izložen varijanti u kojoj je na suđenju Radeljić kao tadašnji savjetnik izjavljivao da sam kao ministar unutarnjih poslova u svrhu interesa Zorana Milanovića i njegove Vlade zabranjivao, odnosno davao naloge HBOR-u oko kredita osječkom poduzetniku. Ja sam mu odgovorio jednom rečenicom – da laže”, dodao je Ostojić.

  “Svatko od nas može biti izložen situaciji da mu netko prijeti, ali nakon toga ste dužni podnijeti prijavu DORH-u, a ne čekati i davati priopćenje nakon što ne ostvarite neke svoje druge ciljeve”, kazao je.

  “Želim upozoriti još na jedan bitan detalj: eventualne pregovore oko odlaska savjetnika koji su trebali rezultirati činjenicom da je on možda trebao postati predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, jedne od najvažnijih institucija koja provodi nadzor nad sigurnosno obavještajnim sustavom, provodi poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost govori kakva se kadrovska politika zapravo vodila unutar Ureda predsjednice, napomenuo je Ostojić koji se osvrnuo i na mogućnost da je SOA sudjelovala u kadroviranju.

  To je sistem – bacite kost i onda svi moraju razgovarati o novoj aferi, kojom se prikrivaju najvažnije stvari – da imamo ozbiljan problem sa sigurnošću naših građana. Jer ako se to događa u Uredu predsjednice, ako se obračuni rade na ovaj način, onda to govori o tome što obični građanin može doživjeti od sigurnosno-obavještajnog sustava ili dijela represivnog aparata“, rekao je.

  “Tko takve ljude dovodi u svoj ured, dovodi u opasnost i sve nas ostale. Ako kažu da su postupali po zakonu, onda iščitavam da je bilo razloga zbog kojih je bilo potrebno raditi protuobavještajnu zaštitu Ureda predsjednice. Mislim da je to najvažnije pitanje”, dodao je.

  Iako je predsjednik Odbora, tematsku sjednicu još nije sazvao jer kaže da za nju treba imati prethodnu odluku većine članova. Drugi način je da najmanje trećina članova, njih pet, moraju potpisati zahtjev, a to će, kaže, napraviti budu li morali.

  Očekuje da će dokumente koje je zatražio dobiti vrlo brzo, a “hoće li to biti žurno ili hitno, na njima je”.

  Ne bude li očitovanja sazvat ću sjednicu Odbora i kroz nju zatražiti od institucija da počnu respektirati jedan od najvažnijih odbora u parlamentu“, rekao je Ostojić, dodajući da ne može jamčiti da će to biti prije Nove godine, ali će nastojati da do sjednice dođe što prije.

  Da je na mjestu predsjednice Republike, on bi, kaže, izašao pred novinare i odgovorio na sva pitanja koja postoje.

  “Ne bih dozvolio otvoreni prostor da ljudi špekuliraju i nagađaju. Mi zapravo ne znamo istinu. Varijanta u kojoj komunicirate priopćenjima govori koliko ste u strahu da istinu iznesete pred novinare”, kaže Ostojić.