Ostojić i Vidović: „Je li premijer od SOA-e dobio izvješće o spornim mailovima i je li informacije koje je dobio proslijedio DORH-u?“

  O aferi “Hotmail – Agrokor” u središnjici SDP-a na konferenciji za medije govorili su saborski zastupnici SDP-a Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Franko Vidović, član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

  Obojica SDP-ovih zastupnika uputila su pitanja premijeru Andreju Plenkoviću te ravnatelju Sigurnosne – obavještajne agencije, Danielu Markiću, oko javno objavljenih poruka elektroničke pošte sad već bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

  UŽIVO Franko Vidović i Ranko Ostojić

  Objavljuje SDP Hrvatske u 15. svibnja 2018

  Nakon što je u medije procurila vijest  da je SOA dulje vremena detaljno pratila događaje oko Agrokora, postavlja se pitanje je li premijer bio upoznat s prepiskom Martine Dalić i autora Lex Agrokora.

  “Odlazak Martine Dalić nije dovoljan jer je premijer stvorio okvir u kojem je tzv. grupa „Borg“ djelovala. On ne može reći da nije znao jer je njegova tajnica također primala te mailove. Radi se o pogodovanju jednoj grupi ljudi koji su prethodno pripremili zakonski okvir, a onda su nakon toga, putem tog istog zakona, zaradili milijune. Predsjednik Vlade im je to omogućio”, rekao je Vidović, dodavši kako se tu radi o “kriminalu teškom pola milijarde kuna”.

  “Iz tih razloga tražimo da premijer podnese ostavku. To je jedino logično i prihvatljivo rješenje jer će se, sustav koji je on stvorio, dok je on na premijerskoj funkciji,  održavati i dalje. Njegova ostavka jedini je izlaz iz ove situacije za cijelu zemlju.”

  Vidović je premijeru uputio pitanje o tome je li on, kao premijer, od SOA-e dobio izvješće o spornim mailovima te ako je od njih dobio tu informaciju, je li ju potom proslijedio Državnom odvjetništvu.

  Ranko Ostojić je zaključio kako je Vlada u agoniji te da je “njezin politički kraj ovom aferom označen”.

  “Pitanje je koliko će Vlada još trajati. Prvi sljedeći ispit bit će u trenutku predlaganja nove ministrice ili ministra gospodarstva. Tad ćemo znati jesu li oni, koji su u ovom trenutku dio vladajuće većine, uključujući i zastupnike nacionalnih manjina, spremni nastaviti ovu agoniju, jesu li spremni dopustiti da se ponove iste stvari koje su hrvatske porezne obveznike samo dosad koštale barem pola milijarde kuna te jesu li spremni podržati ovu visokoprofitnu organizaciju koja po „nisko profilnim restorančićima“ dogovara kako uzeti još novaca od hrvatskih građana?”

  Pozvao je sve saborske zastupnike da okončaju nastalu agoniju te da u trenutku glasovanja o novoj ministrici ili ministru gospodarstva, pokažu da ova vladajuća koalicija više nema čak ni tanku većinu.

  “Ovo je trenutak u kojem treba izaći na nove izbore jer je ovo kraj Vlade koju treba onemogućiti da ponovi sve ono što smo mogli vidjeti proteklih mjeseci. Slušali smo o tome kako ništa ne znaju, a na kraju, umjesto represivnog aparata, posao su odradili mediji. Žalosno je da u državi, umjesto onih koji bi trebali otkrivati počinitelje kaznenih djela i koji bi ih trebali procesuirati, to rade mediji”, rekao je Ostojić, dodavši kako u cijelom slučaju posebnu odgovornost ima i Hrvatski sabor.

  “Kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odmah po izlasku prvih informacija o aferi mailovi, zatražio sam od  SOA-e odgovor na nekoliko pitanja. Prvo se odnosilo na to kako je uopće moguće da korespondenciju između predsjednika Vlade, potpredsjednice Vlade i drugih članova Vlade, koje su inače, štićene osobe, može na kraju svatko pročitati? Drugo, tko su bili sudionici u dobrovoljnom pregledavanju dijela tih mailova, kad se od 30. rujna do 5. listopada 2017., pregledavala komunikacija gospođe Dalić. Kako tad nisu bile uočene nezakonitosti te da grupacija „Borg“ radi nešto što je apsolutno protivno interesima RH? Na kraju, je li SOA izvijestila DORH o eventualnim nezakonitostima?”

  Ostojić je naglasio kako ne želi prejudicirati ničiju krivnju, zbog čega je i postavio pitanja, a na kraju je zaključio kako ostavka Martine Dalić nije nikakav čin političke odgovornosti već njezin „bijeg“ i pokušaj spašavanja Vlade kojoj je, zbog afere, kazao je, postala pretežak uteg.