Ovakva “Škola za život” odgovor je na pitanje zašto kao društvo nazadujemo

  “Hrvatskoj je itekako potrebna cjelovita kurikularna reforma i trebala je biti implementirana davno, prije nego se umiješalo politikanstvo i izmišljeni ideološki razlozi. Ova reforma ni po sadržaju ni po načinu primjene ne odgovara cjelovitoj kurikularnoj reformi”, poruka je sa SDP-ove konferencije za medije na kojoj su o kurikularnoj reformi, koja od idućeg tjedna ulazi u frontalnu primjenu u škole, govorili potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić i predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovaciju Emil Tafra.

  “Ova većina je formirana na prevari birača i jedna od posljedica je da, zbog sitnih interesa nemamo cjelovitu kurikularnu reformu,” istaknuo je Emil Tafra te nabrojao nedostatke ovakve Škole za život: Škola za život ne uključuje promjenu sustava ocjenjivanja, vrednovanja i praćenja, izostala je veća izbornost u višim razredima gimnazije, sustavna rješenja za darovitu djecu i djecu s poteškoćama, izostala je devetogodišnja osnovna škola, licenciranje ravnatelja. Strukovne škole su obuhvaćene samo djelomično… Što se provedbe tiče, nastavnici nisu dobro pripremljeni, ne njihovom krivicom. Njima želim odati priznanje jer su godinama potplaćeni i nedovoljno cijenjeni, a imaju ogromnu odgovornost za našu djecu. Oni su sad pod velikim pritiskom.

   

  SDP PODRŽAVA RAST PLAĆA U ŠKOLSTVU

  [SDP PODRŽAVA RAST PLAĆA U ŠKOLSTVU]Hrvatskoj je cjelovita kurikularna reforma prijeko potrebna. Zbog čitavog utjecaja sitnih političkih interesa, reforma koja za tjedan dana ulazi u frontalnu primjenu u škole, niti po svom sadržaju niti po načinu primjene, ne odgovara cjelovitoj kurikularnoj reformi. Već duže vrijeme stručnjaci upozoravaju na probleme, no ministrica nema sluha. Plenković se očito distancirao od reforme pa ne znamo je li ovo reforma Vlade ili HNS-a? SDP podržava rast plaća u školstvu, a ministrica je za to očito čekala posljednji vlak.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Ponedjeljak, 2. rujna 2019.

   

  Dodao je i kako je ovakvo provođenje kurikularne reforme dio odgovora na pitanje zašto toliko kao društvo i kao država zaostajemo. Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić izrazio je strah zbog toga kako će tzv. Škola za život završiti.

  “Postavlja se pitanje čija je ovo reforma, Vladina ili HNS-ova. Radovan Fuchs se ograđuje, Plenković šuti, čini se da je to isključivo HNS-ova reforma”, ističe Ostojić te dodaje kako je ovo primjer kako se ne treba raditi. “Bilo bi dobro da je ministrica Blaženka Divjak poslušala savjete stručnjaka koji su joj argumentirano govorili da se ne ide od ove godine u frontalnu primjenu, da je poslušala Agenciju za odgoj i obrazovanje, Nacionalni centar za visoko vrednovanje, dva sindikata…”, istaknuo je Ostojić.

  Zapitao je i je li se ministrica Divjak ispričala istraživačkoj novinarki s portala Srednja.hr. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara jasno su rekli kako ministrica Divjak difamira kritički raspoložene novinare, obezvrjeđuje njihov rad, omalovažava novinare i širi neistine o njihovom radu.