PDV na uloške i tampone treba skinuti s 25 na 5 posto

  Hrvatske političarke spremne su za promjene, no očekuje ih dobra borba kako bi smanjile PDV s 25 na pet posto, te tako stale na kraj “tampon taxu”, porezu na ženske higijenske proizvode, što uključuje tampone, higijenske uloške i menstrualne čašice.

  Nazivaju ga i seksističkim porezom, a stupanjem Brexita na snagu ukinut je, na oduševljenje žena, u Velikoj Britaniji.

  Ne postoji ni u Australiji, Kanadi, Ugandi, SAD-u, Irskoj (ukinuli su ga prije ulaska u EU), dok je u Škotskoj prošle godine donesena odluka da ženski higijenski proizvodi budu sasvim besplatni!

  Ta jedinstvena odluka državu će stajati vrtoglavih 24 milijuna funti godišnje, no Škoti svoje žene stavljaju ispred profita.

  Hrvatice još uvijek plaćaju 25 posto PDV-a na ove proizvode, pa je tako izračunato kako se svaka građanka naše domovine, pod uvjetom da je zdrava i ima redovne cikluse, rađa s tisuću eura poreznog menstrualnog duga.

  Po ovom pitanju, postalo je jasno, ne možemo promijeniti ništa bez Europske unije, koja ne priznaje koncept nulte stope poreza na robu, pa potpuno ukidanje poreza nije opcija. No, krajem 2018. donesena je revolucionarna rezolucija kojom se državama članicama omogućuje da primjenjuju sniženu stopu PDV-a na “esencijalne” proizvode.

  Hrvatska je tu rezoluciju prihvatila s oduševljenjem, pa je tako u poreznoj reformi s početka 2019. smanjila porez na proizvode koji su Hrvatima nužni. Na silikonske implantate za grudi plaća se pet posto PDV-a, baš kao i na kruh, mlijeko, lijekove, ali i kino ulaznice.

  Na odsjedanje u hotelu, dječje pelene, dječju hranu, lijesove, sadnice i ulaznice za koncerte, plaća se 13 posto poreza. Menstrualne potrepštine, postalo je jasno, ne spadaju u esencijalnu skupinu.

  No, dobra je stvar što ovaj problem jasno prepoznaju hrvatske političarke, bez obzira na političku orijentaciju i pripadnost, složne su kako bi se za ženske higijenske proizvode, dakle uloške, tampone i menstrualne čašice, stopa PDV-a trebala sniziti na pet posto.

  Dobre vijesti oko ovog pitanja nagovijestila je potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac. Najavljuje kako bi se, akcijom kojom koordinira Anka Mrak Taritaš (GLAS), hrvatske političarke na tu temu trebale sastati kroz desetak dana i pokrenuti promjenu.

  “Jedna od programskih stavki SDP-ovog programa “Ispiši budućnost”, s kojim smo izašli pred birače za prošle parlamentarne izbore, je snižavanje stope PDV-a na 5 posto za određene higijenske potrepštine za žene. Činjenica je da žene zbog svojih bioloških predispozicija na koje nisu mogle utjecati, imaju povećane životne troškove za nužne higijenske potrepštine kao što su higijenski ulošci, tamponi. Na ovaj smo im način željeli smanjiti pritisak na kućni budžet i olakšati život,” rekla je Glasovac.

  Budući da je kolegica Mrak Taritaš u prošlom mandatu imala zakonski prijedlog na tom tragu, zaključile su da bi udruženim snagama zainteresiranih žena zastupnica u Saboru mogle pokušati ponovno.

  Europarlamentarka Biljana Borzan kaže kako je puno ljudi kontaktiralo na ovu temu, posebice dok je radila u Odboru za rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta.

  “Mi smo još u prošlom mandatu izglasali preporuku državama članicama EU da na takve proizvode stave minimalan PDV.”

  Prema pravilima EU minimalna stopa PDV-a je pet posto. U nekoliko navrata sam pozivala Vladu da spusti PDV na minimalnu stopu. Isto tako, unutar skore revizije Direktive o PDV-u na razini EU, namjeravam predložiti da se stopa na takve proizvode dodatno spusti.

  U Europskoj uniji jedna od deset žena i djevojaka si ne može priuštiti osnovne higijenske proizvode poput tampona i uložaka.

  “Često se događa da djevojčice izostaju s nastave zbog toga. Portal srednja.hr je proveo anketu među svojim čitateljima u kojoj se više od 85 posto čitatelja izjasnilo za besplatne higijenske potrepštine za učenice i studentice. To pitanje je iznimno važno pogotovo jer je taj trošak najveći problem osobama s invaliditetom i naravno ženama slabijeg imovinskog stanja,” jasna je Borzan.

   

   

  (izvor: Slobodna Dalmacija)