Picula: Iskoristimo krizu, ostvarimo Zeleni plan i zdravstvenu uniju uz jaku kohezijsku politiku

  Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula na današnjoj je plenarnoj sjednici održanoj povodom stanja u Europskoj uniji nakon prve godine mandata ovog sastava Europskog parlamenta i Europske komisije održao govor i sudjelovao u raspravi s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen.

  Piculin govor u nastavku donosimo u cijelosti.

  EU odavno nije više eksperiment nego politička činjenica. Jedinstvena u povijesti. Međutim, EU je danas na raskrižju. U prvim tjednima pandemije mnogi su pitali hoće li EU iz ove krize izaći ista, promijenjena ili neće ni izaći? U kratko vrijeme korona-virus je ugrozio baštinu EU-a izgrađenu proteklih desetljeća.

  Govorom o stanju Unije ponudili ste razloge za novi europski optimizam, kao dogradnju dogovora postignutog ljetos i velikog očekivanja građana, koji itekako osjećaju posljedice ekonomskih nedaća bez presedana u novije doba.

  Iskoristimo krizu, ostvarimo Zeleni plan, nastavimo proces digitalizacije, pokrenimo zdravstvenu uniju, uložimo više u znanost i istraživanja, oslanjajući se na jaku kohezijsku politiku. Npr. otoci su energetskom tranzicijom dokazali da mali pomaci mogu imati veliki učinak.

  Naš oporavak i rast moraju biti održivi, a isplata europskih sredstava utemeljena na vladavini prava.

  Jačajmo zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku kvalificiranim odlučivanjem te obnovom politike proširenja zajamčimo snažniju Uniju u sve kaotičnijem međunarodnom okruženju.

   

   

  U svom obraćanju zastupnicima Von der Leyen je istaknula ambiciozni program za izlazak i ekonomske krize te najavila prvi izvještaj o vladavini prava u zemljama članicama do kraja mjeseca. Ujedno je najavila reviziju cjelokupnog europskog klimatskog i energetskog zakonodavstva tako bi se ostvario cilj smanjenja CO2 emisija od 55% do 2030.

  Od vanjsko političkih tema, pozvala je na ponovnu izgradnju transatlantskog partnerstva, pozdravila otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Kinu nazvala partnerom i rivalom te osudila najnovije postupke Rusije i Turske. Ujedno je pozvala na odlučivanje o kršenjima ljudskih prava i sankcijama prema trećim zemljama kvalificiranom većinom glasova zemalja članica.