Picula: Mala i srednja poduzeća u hrvatskom turizmu trebaju što skoriji pristup financijskim sredstvima koja je danas predstavila Europska komisija

Europska je komisija danas donijela niz preporuka i mjera s ciljem postepenog i koordiniranog ponovnog početka putovanja i turističkih usluga i kapaciteta čim se za to uspostave osnovni zdravstveni uvjeti, uz strogo pridržavanje strogih mjera usmjerenih na zaštitu zdravlja i sigurnosti putnika i radnika u turizmu u cijeloj Europskoj uniji.

Mjere je posebno pozdravio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je prvi od Komisije zahtijevao njihovo donošenje s ciljem zaštite te djelatnosti u Hrvatskoj i drugim
    članicama Unije koje imaju visok udjel turizma u ukupnom gospodarstvu.

„Spremnost Komisije da financijski potpomogne prije svega mala i srednja poduzeća u turizmu prvi je korak u spašavanju radnih mjesta u toj industriji koja zapošljava čak 12 posto građana EU. Za Hrvatsku, čije gospodarstvo u velikoj mjeri ovisi o turizmu, financijska pomoć za mala i srednja poduzeća još je važnija. Računam kako će nacionalne vlasti, pa tako i hrvatske, uspostaviti mehanizme putem kojih će se mala i srednja poduzeća moći prijaviti za nove mjere kako bi što prije ponovno osigurale likvidnost poslovanja. Nadam se kako će i zdravstvene mjere koje su Hrvatska i druge članice poduzele s ciljem suzbijanja pandemije COVID-19 uskoro omogućiti putovanje prema preporukama Komisije, no treba inzistirati na tome da zdravlje naših građana i dalje bude na prvom mjestu“, istaknuo je Picula.

Mjere za tvrtke u turizmu uključuju prije svega osiguravanje likvidnosti za turistička poduzeća, posebice mala i srednja, kao to su:
    – Vaučeri kao atraktivna i sigurna opcija za povrat novca
    – Spašavanje radnih mjesta kroz sto milijardi eura financijske potpore za SME kroz program SURE
    – Spajanje građana s lokalnom turističkom ponudom, promociju lokalnih atrakcija, turizma i EU kao sigurne destinacije
    – Financijska pomoć kroz „Inicijativu za instrumente odgovora na korona virus“, zajmove Europskog investicijskog fonda i fleksibilizaciju nacionalnih pravila za državnu pomoć

Turistima i putnicima namijenjene su sljedeće mjere:
    – Sigurno otvaranje granica i ponovno uspostavljanje neograničenog slobodnog kretanja za državljane EU
    – Ponovno uspostavljanje svih vrsta prijevoza diljem EU, uz mjere zaštite zdravlja radnika u transportu i putnika
    – Sigurno ponovno uspostavljanje usluga u turizmu
    – Korištenje digitalnih tehnologija koje omogućavaju građanima informirano planiranje putovanja
    – Zaštita potrošačkih prava.