Picula je novi izvjestitelj EP-a za preporuke za zapadni Balkan

  Eurozastupnik Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu. Njegova uloga biti će izrada preporuka Parlamenta Vijeću i Komisiji s ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te davanja novog zamaha procesu proširenja.

  “Iznimno sam počašćen novom ulogom izvjestitelja za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči nadolazećeg summita u Zagrebu. U suradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i EU institucijama, ponudit ću set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu. Također, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija,” istaknuo je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

  “Učinivši pogrešku, francuski predsjednik Emmanuel Macron je blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao – vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na europskoj razini. Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice Von der Leyen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU-a ostaju otvorena i tu temu istaknula odmah na početku svog govor,” poručuje Picula.

  Naime, predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen danas je poručila kako zemlje Zapadnog Balkana s EU-om dijele zajedničku povijest, kulturu, ali i zajedničku sudbinu te da vrata EU-a za njihovo članstvo ostaju otvorena. Von der Leyen je ovo pitanje istaknula na početku svog obraćanja, čak prije pitanja transatlantskih odnosa, rodne jednakosti i digitalizacije. Ohrabrujuća je ovo poruka zemljama Zapadnog Balkana i poticaj da nastave sa započetim reformama jer podršku Bruxellesa, odnosno Europskog parlamenta i Europske komisije – imaju.

  No, pronalaženje konsenzusa u Vijeću ostaje izazov i to je jedna od glavnih tema kojima će se se Picula baviti u ovom izvješću, kojem je dodatni cilj analizirati i odgovoriti na nove prijedloge za reformu politike proširenja.

  “Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na temelju individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je npr. predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tijekom ovog mandata,” zaključio je Picula.

  Podsjećamo, zastupnik Picula je izvjestitelj Europskog parlamenta za IPA III program pretpristupne pomoći vrijedan 14,5 milijardi eura, koji upravo kroz trijaloge pregovara s Vijećem i Komisijom. Osim toga, stalni je izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru. Ovo izvješće je treće na kojem će paralelno raditi kao izvjestitelj. Usvajanje izvješća očekuje se u ožujku sljedeće godine, uoči zagrebačkog summita početkom svibnja.