Picula se u Bruxellesu susreo s novim crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem

  Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i stalni izvjestitelj EP-a za Crnu Goru, Tonino Picula, danas je održao prvi radni susret s premijerom Crne Gore, Dritanom Abazovićem, potpredsjednicom Vlade za vanjsku politiku, europske integracije i regionalnu suradnju i ministricom europskih poslova, Jovanom Marović, a jučer s ministrom vanjskih poslova Rankom Krivokapićm, kako bi razgovarali o prilikama na crnogorskoj političkoj sceni nakon formiranja nove vlade i ocijenili proces pristupanja Crne Gore EU.

  Picula je uvodno čestitao premijeru Abazoviću i ministrici Marović na izboru.

  “Očekivanja od nove vlade su velika. Od osobite je važnosti ponovno vratiti u fokus reformsku agendu kako bi se na primjeru Crne Gore dao novi zamah politici proširenja EU.”

  Abazović je zahvalio Piculi kao stalnom izvjestitelju za Crnu Goru za sav rad te ga obavijestio kako nova vlada dobro napreduje te će nastaviti raditi istim tempom.

  “Konačno se uspostavio politički dijalog koji je značajan zbog niza razloga. Najvažnije je da uspijemo ostvariti ambiciozan plan i da sa širim konsenzusom provedemo reforme u pravosuđu te tako deblokiramo ključne zastoje u pristupnom procesu. Posebnu pohvalu zaslužuje novi specijalni državni tužitelj. Nema više nedodirljivih. Ambiciozni smo i zadovoljni atmosferom koja vlada u Crnoj Gori, ali i u Bruxellesu.  Očekujemo i nadalje aktivnu ulogu Europskog parlamenta na putu našeg napretka.”

  “Okolnosti su se od početka agresije na Ukrajinu stubokom promijenile u cijeloj Europi. Nažalost, odmrzli su se svi tzv. zamrznuti konflikti na području bivšeg SSSR-a. Pored europske perspektive Zapadnog Balkana, postavlja se i pitanje europske perspektive same Unije. U svakom slučaju, partneri Podgorice u Europskom parlamentu dijele s građanima Crne Gore snažnu potporu crnogorskom putu prema EU, ali i visoka očekivanja u provedbi reformi”, ustvrdio je Picula.

  Nastavno na konkretne korake koje Crna Gora mora učiniti, Abazović je analizirao kako se moraju ubrzati odluke o vanjskim investicijama zapadnih kompanija, mora doći do diverzifikacije energetskog sektora i plina u luci Bar te do rješenja pitanja sporne autoceste Bar-Boljare pri čemu EU mora pokazati veću spremnost da se uključi u izgradnju većih infrastrukturnih projekata u regiji.

  “No, sigurni smo da će se sva naša predanost i rad na kraju značajno vrednovati”, zaključio je premijer Abazović.