Picula: Vrijeme je da globaliziramo solidarnost

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u N1 studiju uživo komentirao je postupke Europske unije u borbi s pandemijom korona virusa

Jučer je, prvi put uvedeno glasovanje na daljinu u Europskom parlamentu, a odazvalo se 97 posto zastupnika. Od 37 milijardi eura pomoći članicama, Hrvatska će dobiti 1,6 milijardi.

„EU tek traži način kako bi pomogla zemljama članicama, sigurno je da će morati posegnuti za znatno većim sredstvima, otvorena je tema izdavanja korona obveznica u visini 750 milijardi eura, spominje se i 500 milijardi eura iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, međutim zemlje članice ne slažu se tko će preuzeti odgovornost za tu vrstu financiranja“, istaknuo je zastupnik Picula, koji smatra da su kritike na račun najmoćnijih članica da nisu reagirale na dovoljno solidaran način, opravdane.

„Smatram da odluka o autorizaciji nužne medicinske opreme nije bila dobar korak, sad se vidi koliko je bolna činjenica da zbog seljenja globalne proizvodnje, EU nema dovoljno resursa. Solidarnost je, u početnoj fazi, zakazala“, zaključuje Picula.

Dodaje kako će se mnoge stvari morati mijenjati jer se pokazalo koliko je pogrešno slijediti bespogovorno monetizaciju javnih servisa jer je jasno da to ne može biti podložno samo tržištu.

Odgovor može biti multilaterala, ovo je dobra prilika da se globalizira solidarnost, kako bi se tražila rješenja ne samo za ovu već i za krize koje slijede. Sigurno je i da će biti delegitimirani mnogi režimi ovisno o njihovoj reakciji na krizu“, poručuje Picula.

Osvrnuo se i na mjere hrvatske Vlade, prvenstveno praćenje mobitela. „Mjere su posve opravdano izložene kritici, treba puno toga razjasniti prije primjene. Institucije se ne grade na autoritarnosti, a demokratske kontrole mora biti”, kaže Picula i zaključuje da ova mjera zadire u osobna prava i slobode.